Foto: Bildbyrån

Pingis-förbundskaptenen tackar för sig

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskaptenen i bordtennis, Marcus Sjöberg, har beslutat sig för att sluta trots att det bara är ett och ett halvt år kvar till lag-VM i Halmstad.

”Det var ett mycket svårt beslut men jag tvingas göra det av privata skäl”, säger Marcus Sjöberg till SVT Sport.

Sjöberg har varit anställd av bordtennisförbundet i fyra år och förbundskapten med huvudansvar för seniorlandslaget de senaste två åren.

– Jag var erbjuden en förlängning på två år med option på ytterligare två år över nästa OS men ibland händer saker i livet som inte går att påverka och jag måste dra ned på resandet, säger Marcus Sjöberg.

Marcus Sjöberg har tillsammans med Ulf ”Tickan” Carlsson haft ansvaret för herrarnas landslag i drygt två säsonger och båda fullföljer sina anställningsavtal fram till årsskiftet.

– Vi har en spännande höst framför oss med två svenskar i World Cup om ett par veckor , ett Europamästerskap i oktober (singel och dubbelspel) och därtill världsturneringen SOC i Stockholm i november, berättar Sjöberg.

Sverige är numera återigen rankat som ett av världens åtta främsta nationer på herrsidan och sex svenskar finns bland de 100 främstapå den individuella världsrankingen.

– Jag är stolt över vad vi åstadkommit på senare år, bl a EM medaljen i lag 2014 och Pär Gerells singelbrons året därpå men jag tror på ytterligare framgångar och givetvis är VM på hemmaplan 2018 ett huvudmål för oss, menar Marcus Sjöberg.

Sverige gick till kvartsfinal på senaste lag-VM och nådde samma framgång på OS i Rio i somras. I laget då ingick  Kristian Karlsson, Mattias Karlsson samt Pär Gerell och tillsammans med Anton Källberg är de uttagna till EM i nästa månad.

Marcus Sjöberg, som numera bor i Örebro, kommer efter årsskiftet att jobba halvtid på pingisens Riksidrottsgymnasium i Köping. Hur det blir med Ulf ”Tickans” Carlssons framtid är däremot oklart.

– På senare år har jag varit anställd av förbundet på halvtid men jag har också en anställning i min klubb Halmstads Btk. Förbundet söker nu en ny förbundskaptenoch vi får se senare i höst om förbundet och jag kommer överens om en fortsättning på något sätt, säger Ulf Carlsson till SvT Sport.

Ulf Carlsson har tidigare varit förbundskapten på heltid för landslaget – bland annat när Sverige senast vann ett lag-VM-guld, i Malaysia år 2000.

– Men att vara förbundskapten på heltid igen är inte aktuellt för min del, tillägger ”Tickan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.