Foto: TT

Jättelik ceremoni för ”Den störste”

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor väntas i dag kanta gatorna i Louisville i Kentucky, där begravningsprocessionen för boxningslegendaren Muhammad Ali ska dra fram. ”Han ville att alla skulle få möjlighet att delta”, säger familjens talesman Bob Gunnell.

Muhammad Alis hemstad Louisville och människor jorden runt har sörjt ”The Champ” ända sedan förra veckans besked om att den trefaldige boxningsvärldsmästaren gått bort. Han kallade sig själv ”Den störste”, och för flera år sedan inledde den redan då Parkinsondrabbade Ali arbetet med att planera begravningen, som till stora delar blir offentlig och kan följas av tv-publik och via webbsändningar jorden runt.

– Allt som vi gör har välsignats och uppmuntrats av Muhammad Ali, säger Bob Gunnell till The Guardian.

Fullbokade hotell

I centrala Louisville är alla hotell fullbokade inför fredagen då höjdpunkten blir en ekumenisk minnesgudstjänst på en basketarena med plats för 22 000 personer.

– Men det finns några få rum på andra håll i staden, säger Susan Dallas på Louisvilles Convention and Visitors Bureau, till TT.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Jordaniens kung Abdullah II hör till de särskilt inbjudna gästerna till minnesgudstjänsten där bland andra komikern Billy Crystal och förre presidenten Bill Clinton ska hålla tal. Filmstjärnor, musikstjärnor och idrottsstjärnor väntas också till ceremonin där 10 000 platser är vikta för allmänheten.

– Muhammad Ali ville att minnesgudstjänsten skulle spegla hans liv och hur han levde. Han ville att alla skulle få möjlighet att delta. Han var folkets mästare och han ville att minnesgudstjänsten skulle spegla det, säger Bob Gunnell.

Sista vilan

Under processionen genom Louisvilles gator förs kistan med Muhammad Ali till den sista vilan via platser som haft betydelse för honom och hans familj. Bland annat passerar den Muhammad Ali Boulevard, gatan som döpts efter honom och museet som byggts till boxningslegendarens ära. Processionen kommer också att dra förbi Muhammed Alis barndomshem, som har köpts av privata investerare och återställts i det skick och den rosa färg huset hade när familjen bodde här.

Själva jordfästningen kommer att äga rum under en privat ceremoni på Cave Hill Cementary.

Fakta: Muhammad Ali

Namn: Föddes som Cassius Marcellus Clay Jr, bytte namn till Muhammad Ali 1964.

Född: 17 januari 1942 i Louisville, Kentucky, USA.

Familj: fru Lonnie, sju döttrar och två söner, däribland boxaren Laila Ali.

Bakgrund: blev som amatör guldmedaljör i lätt tungvikt vid OS i Rom 1960. Blev proffs strax därefter och gick 61 matcher i ringen.

Viktiga milstolpar i livet:

1964: Besegrar Sonny Liston och blir världsmästare i tungviktsboxning. Byter namn till Muhammad Ali efter att ha konverterat till islam och engagerat sig i kontroversiella Nation of Islam.

1967: Fråntas titeln, förbjuds att gå boxningsmatcher och döms till fem års fängelse för att ha vägrat inställa sig till militärtjänst för att kriga i Vietnam. USA:s högsta domstol ändrar domslutet fyra år senare.

1974: Går den berömda matchen mot George Foreman i Zaire, ”The Rumble in the Jungle” och vinner världsmästartiteln.

1975: Försvarar världsmästartiteln mot Joe Frazier i ”The Thrilla in Manila”.

1981: Går sin sista match, förlust mot Trevor Berbick.

1984: Får diagnosen Parkinsons sjukdom.

1996: Tänder elden vid sommar-OS i Atlanta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.