En rapport slår fast att det förekom mutor under boxningstävlingen i Rio-OS 2016. Boxarna på bilden har nödvändigtvis inte med artikeln att göra. Foto: Antti Aimo-Koivisto/NTB/TT

Ny rapport: Miljonmuta i OS-boxningen

Uppdaterad
Publicerad

Den hårda kritiken mot OS-boxningen i Rio 2016 var befogad.

Det konstaterar advokaten Richard McLaren, som i en ny rapport pekar ut fler än tio misstänkta matcher i en större manipulation av turneringen.

Kanadensaren Richard McLaren blev känd för allmänheten för ett par år sedan, som den vars utredning avslöjade omfattande och statsstyrd rysk dopning.

Hans senaste rapport visar att det funnits stora problem med fiffel och fusk inom boxningen, inte minst under OS i Rio 2016 och i kvalet till spelen.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Fröna till det här sattes många år tillbaka i tiden, säger McLaren på en presskonferens enligt Reuters.

Miljonmuta inför semifinalen

Bland annat har man upptäckt en muta på 250 000 dollar (nära 2,2 miljoner kronor) som ska ha erbjudits för att styra resultatet i herrarnas semifinal i lättvikt mellan Mongoliets Otgondalai Dorjnyambuu och Frankrikes Sofiane Oumiha, skriver Inside The Games.

Utredningen har också funnit ”problem” kring beslutet att tilldela OS-guldet i supertungvikt till fransmannen Tony Yoka, som mötte Storbritanniens Joe Joyce i finalen, säger McLaren.

Huvudansvaret för sportens omfattande problem under Rio-OS lägger han på taiwanesen CK Wu, dåvarande ordförande i Internationella boxningsförbundet (Aiba).

– Matcher manipulerades för pengar, för att man ansåg att det skulle gynna Aiba, eller som tack till nationella förbund och deras olympiska kommittéer – och ibland även olika tävlingsarrangörer – för deras ekonomiska stöd och politiska backning, säger Richard McLaren.

– Boxningen har ett problem och det handlar inte om regler och strukturer. Det handlar om personer.

Slängdes ut från OS

Det är Aiba som har beställt utredningen, med förhoppning att McLaren ska reda ut eventuella oegentligheter inom sporten. Den består av två delar, där OS i Rio de Janeiro 2016 är den första.

Ifrågasatta domare och tveksamma domslut under Rio-spelen var en av anledningarna till att Internationella olympiska kommittén (IOK) slängde ut Aiba från sommarens OS i Tokyo. Aiba fick inte arrangera OS-kvalet och inte heller ha representanter på plats i Tokyo.

MER BOXNING: Anthony Joshua skrällförlorade sina VM-titlar i tungvikt (26 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet