Erik Skoglund ska boxas på hemmaplan i Nyköping – en historisk match. Foto: Bildbyrån

Historisk match för Erik Skoglund

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 1968 avgörs en titelmatch i boxning för herrar i Sverige.

Obesegrade Erik Skoglund har fått dispens att gå tolv ronder i sin hemstad Nyköping den 19 september.

”Det känns nästan overkligt”, säger han till SVT Sport.

En dröm går i uppfyllelse för boxaren Erik Skoglund. I höst gör han sin första proffsmatch på hemmaplan. Hittills har han vunnit samtliga 22 matcher i karriären varav elva på knock.

Han siktar på att försvara sitt interkontinentala IBF-bälte i lätt tungvikt mot 34-årige ukrainaren Oleksandr Cherviak.

– Det blir verkligen speciellt för mig att få ta tillbaka sporten till Sverige och till min egen hemstad. Helt underbart, säger Skoglund till SVT Sport.

”Viktigt steg för svensk boxning”

Boxning blev totalförbjudet i Sverige 1969 men kom tillbaka i mindre utsträckning 2007. Då under förutsättning att det fanns tillstånd från länsstyrelsen och att matcherna inte var längre än fyra ronder för män och sex ronder för kvinnor.

– Det är klart att sporten krymper när den får inte lika mycket uppmärksamhet. Men den här titelmatchen kan vara positiv för boxningen på lång sikt. Det här var ett viktigt steg i rätt riktning, säger Skoglund.

Promotorn Nisse Sauerland är lyrisk över beslutet:

– Vi är glada att den svenska kommissionen har accepterat vår förfrågan och extatiska över att Erik får visa upp sig framför sina fans hemma i Nyköping, säger han i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Ingen förtjänar den här chansen mer än Erik. Han är en fenomenal atlet, en fantastisk förebild, och en bra ambassadör för sporten.

Knockade Skoglunds kollega

Motståndaren Oleksandr Cherviak har gått 20 matcher i karriären och vunnit 15. Han har förlorat två av sina fyra senaste matcher.

– En tuff kille som är väldigt oortodox. Han har slagit ut en kollega till mig, Dustin Dirks, som då var obesegrad i 27 matcher. Det är hans främsta merit, säger Skoglund.

Hade du hoppats på ett mer namnkunnigt motstånd?

– Visst hade jag det, men det var den här motståndaren IBF utsåg. Jag får vinna den här och sikta på nästa.

Har du någon uppmaning till de svenska boxningsfansen?

– Kom och kolla för det här kommer att bli skithäftigt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.