SVT Sport-profilen Chris Härenstam. Foto: SVT

Chris: ”Ett makalöst idrottsår”

Uppdaterad
Publicerad

Chris Härenstam kommer att leda SVT:s webbexklusiva sändning från Idrottsgalan i Globen 13 januari. – Det kommer att bli roligt, det kan jag definitivt utlova, säger Härenstam till SVT Sport.

Ifjol var SVT-profilen Chris Härenstam sidekick under playsändningen, i år får han äran att vara programledare. Här svarar Chris på tio snabba frågor.

Vad säger du om idrottsåret 2013?

Idrottsgalan 2014

– Ett fullständigt makalöst idrottsår. Vi har Abeba Aregawi, Johan Olsson, Zlatan Ibrahimovic och Henrik Stenson. Konkurrensen bland de nominerade är bättre än på många år.

Zlatan, Johan Olsson, Henrik Stenson och Henrik Sedin är nominerade i kategorin Årets manliga idrottare. Dina tankar?

– Zlatan, Henrik Stenson och Johan Olsson är nominerade i två kategorier var och jag hoppas att alla tre får pris.

– Jag tycker inte att någon prestation har varit bättre än någon annan, men om jag måste välja får det bli Zlatan. Han har kanske varit världens näst bästa fotbollsspelare under hösten efter Cristiano Ronaldo, i den största av sporter, och gjort sin bästa säsong totalt sett.

– Han gör så otroligt många mål jämfört med tidigare i karriären. Han vinner skytteligan, är klart bättre i Champions League, tar ansvar och har mognat mycket på planen. Han gör många flera tomma löpningar, löpningar utan boll, och agerar på ett sätt som gör honom till ledare.

Vad tycker du om det Stenson har presterat i år?

– Jag tror inte att vi riktigt förstår i Sverige hur stort det han har utfört är. Golf är en världssport, som är stor i Asien, Australien, Nordamerika och Europa. Han är nummer ett i världen i den kanske svåraste av sporter att vara jämn i. Det räcker med två dåliga slag så kan du tappa en hel tävling. Jämnheten han har haft är fullständigt enastående.

Det har riktats kritik mot bragdjuryn, som klart flest gånger har gett bragdguldet till en längdåkare. I år gick det till Johan Olsson. Vad säger du om kritiken?

– Den är delvis befogad, delvis inte. Skidåkning är så djupt förankrad i vår idrottskultur. Folk älskar ju längdskidåkning. Det är något vi vuxit upp med. Det märks inte minst på tittarsiffrorna som är stora år ut och år in.

Abeba Aregawi är en av de nominerade i kategorin Årets kvinnliga idrottare. Vad säger du om hennes chanser att vinna folkets kärlek och juryns förtroende? 

– Jag tror att hon har goda chanser att vinna ett pris. När det handlar om folkets kärlek tar det nog lite längre tid för att få den. Hon är ju ganska ny i de här sammanhangen. Men det hon har utfört är ju makalöst. All heder till henne.

Vad säger du om konkurrensen? Tove Alexandersson, Sarah Sjöström och Emma Johansson är de andra kandidaterna?

– Det är större konkurrens i kategorin Årets manlige idrottare än Årets kvinnliga, men Sarah Sjöström är förstås ett jättebra alternativ till priset.

Toini Gustafsson Rönnlund fick Idrottsgalans hederspris ifjol. Vem skulle du vilja ge det i år?

– Jag skulle vilja ge ett hederspris till handbollens Bengt Johansson med tanke på hur han lyfte upp handbollen under 90-talet och gjorde den till en folkkär sport.

Vårt eget sportspegelpris? Vem skulle du vilja ge det till?

– Jag har ingen direkt kandidat. Men jag skulle vilja ge det till den eller de ledare som står för det jag tycker är enormt viktigt inom idrotten, att se alla barn för den barnet är. En ledare som är duktig på att lyfta upp de barn som inte är lika bra, att ge dem en självkänsla så de vill fortsätta idrotta.

Ifjol tog Lisa Nordén storslam på Idrottsgalan med fyra priser, varav ett var Jerringpriset. Vem är din favorit att vinna Jerringpriset i år?

– Jag tror att Johan Olsson vinner i år. Han har folkets kärlek och sättet han vann femmilen på i VM gör att han kommer få minst ett pris den här kvällen.

Hur laddar du inför Idrottsgalan?

– Jag laddar genom att läsa på så mycket som möjligt. Det gäller att vara ödmjuk inför sina gäster. Det är inte alla som är lika pratglada, en del är säkert nervösa. Jag vill att de ska känna sig avslappnade när de kommer till mig och pratar under webbsändningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan 2014

Mer i ämnet