Foto: Scanpix/SVT

Chris: ”Saker och ting har gått över styr”

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Brasilien pågår demonstrationer och Fifa har höjt säkerheten inför kvällens semifinal i Belo Horizonte. SVT:s kommentator Chris Härenstam är på plats.

– Det pumpas i varenda tv-kanal i stort sett hela tiden, protesterna får en otrolig uppmärksamhet.

Chris Härenstam, SVT:s kommentator, anser att en brasiliansk seger i Confederations Cup är viktig, inte bara ur sportslig synvinkel.

– Vinner inte Brasilien turneringen blir den en negativ stämpel runt det hela. Då kommer det som man kommer ihåg från turneringen att vara demonstrationerna, de enorma massor som demonstrerade mot de olika orättvisorna, säger Härenstam till SVT Sport.

Confederations Cup

”Det är så massivt, så stort”

– Men vinner Brasilien turneringen så är det segern man sätter i perspektiv, i kombination med demonstrationerna, och då förstår man hur viktigt det är för dem att vinna, fortsätter han.

De stora protesterna är bland annat mot den ekonomiska prioriteringen, där miljarder satsas på VM nästa år och OS 2016, samtidigt som folket inte anser att tillräckligt mycket resurser läggs på exempelvis välfärden i landet. Och demonstrationerna får stort genomslag i brasilianska medier.

– Det är så massivt, så stort. Det pumpas i tv-kanalerna hela tiden. Det får en otrolig uppmärksamhet här i Brasilien. Och det är viktiga frågor som kommer i fokus så man passar på att göra demonstrationerna samtidigt som hela världens ögon riktas mot Brasilien, säger Härenstam.

Bilar har bränts – föremål kastade från demonstranter och polis

Han menar att de flesta demonstrationerna varit fredliga, men att det i vissa fall har blivit våldsamt.

– Vi har sett saker som har gått över styr, bilar som bränts och saker som har kastats mot både polis och demonstranter.

Har ni haft anledning att känna er rädda?

– Nej, inte jag eller Glenn (Strömberg). Vi är inte rädda eftersom demonstranterna inte riktar sig mot oss. De riktar sig mot polisen, det är där det tar sitt utlopp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Confederations Cup

Mer i ämnet