Bästa från Confed – A till Ö

Uppdaterad
Publicerad

Confederations Cup har bjudit på skön underhållning – drömmål, överraskningar och tårar. SVT Sport har samlat det bästa från turneringen, från A till Ö.

Analysen av Glenn Strömberg inför Italien-Spanien var härligt engagerad. Det plötsliga ”BAMM!” fick en att hoppa till i tv-soffan.

http://www.svt.se/sport/glenn-snackar-loss-bamm-da-kommer-den

Confederations Cup

Björninho har gjort succé utanför planen. SVT:s Björn Nordling har gjort en rad grymma reportage, som det om ”världens sämsta lag”.

http://www.svt.se/sport/bjorninhos-reportage-fran-confederations-cup

Cirkus Balotelli. Ständigt denna Balotelli. Även under Confederations Cup har han varit rubrikernas man. På planen levererade han, han stod bland annat för en snygg klackframspelning, men inför semifinalen lämnade han Italiens trupp med en skada.

http://www.svtplay.se/klipp/1304959/balotellis-klack-baddade-for-italiens-1-1

Demonstrationerna på gatorna i Brasilien, mot bland annat de stora kostnaderna för VM och Confederations Cup, blev omfattande. Under en natt visade 200 000 sitt missnöje i en marsch.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/200-000-pa-marsch-i-brasilien

http://www.svt.se/sport/fotboll/svt-s-reporter-pa-plats-oron-i-brasilien-kommer-oka

Egna bilder – med Härenstam, Strömberg, Frändén, Fjäll och Nannskog. SVT:s gäng på plats har dokumenterat sin resa.

http://www.svt.se/sport/fotboll/bildextra-senaste-bilderna-fran-confederations-cup

Fred, Brasiliens anfallare, har varit petad i landslaget till och från genom åren. Men förbundskapten Scolari tog tillbaka honom, och det har blivit en succé. Fyra mål i Confed och en av turneringens bästa spelare. Dubbla mål i finalen mot Spanien vittnar om klass i nivå med Turbo Svenssons djupledslöpningar.

http://www.svtplay.se/klipp/1318951/har-gor-fred-1-0-for-brasilien

Grymt öde för Italien. Och grymt inte mint för Leonardo Bonucci. Hans svaga straff skickade Italien ut ur Confederations Cup.

http://www.svtplay.se/klipp/1315337/spanien-till-final-efter-straffsparksrysare

Heta frisyrer. Eller kanske hårresande? Neymar och Stephan El Shaarawy bytte tröjor efter Italien-Brasilien och stjärnorna tycks gillande varandra.

http://blogg.svt.se/fotlol/det-perfekta-trojbytet/

Irriterade brassar omringade den uzbekiske domaren Ravshan Irmatov efter Italiens omtvistade 2-3-reducering i gruppspelsmatchen mot Brasilien. Giorgio Chiellini tilläts slå bollen i mål, trots att domaren redan hade blåst för straff. Efteråt erkände Irmatov misstaget.

http://www.svtplay.se/klipp/1304972/fullt-kaos-efter-italiens-reducering

Jordi Alba rullade visserligen in bollen – men det var den spanska ”tiki-takan” som låg bakom mönsteranfallet mot Nigeria. Bollen gick från egen målvakt fram till Alba, som snurrade upp några försvarare innan han satte 1-0 i den tredje minuten. Alba gjorde ytterligare ett mål i 3-0-segern.

http://www.svt.se/sport/fotboll/monsteranfallet-som-ger-spanien-1-0

Kostnaderna för VM är enorma. 13,3 miljarder beräknas upprustningar och arenabyggen kosta Brasilien. Även OS och Confederations Cup är kostsamma satsningar. Men Sepp Blatter lovar nu att Fifa ska skänka tillbaka en del av vinsterna för kommande VM – 670 miljoner har diskuterats.

http://www.svt.se/sport/fotboll/efter-demonstrationerna-fifa-skanker-930-miljoner

Luis Suarez har inför turneringen – och under – gjort klart att han vill lämna Liverpool. Anfallaren ryktas till Real Madrid och frågan är om han inte spelar på Santiago Bernabeu nästa säsong. ”Jag känner mig inte bekväm längre”, sa han på en presskonferens. Under turneringen blev det ett grymt frisparksmål av stjärnan.

http://www.svtplay.se/klipp/1293595/suarez-superfrispark-mot-spanien

Målkameror har för första gången använts i en stor turnering. I 24:e minuten av bronsmatchen mellan Italien och Uruguay användes målkameror för att kolla vem som egentligen var målskytt. Alessandro Diamantis frispark gick mot mål via målvaktens rygg, men vid mållinjen dök Davide Astori upp och sparkade in bollen. Målkamerorna visade att Astori var den korrekta målskytten.

http://www.svtplay.se/klipp/1318741/kolla-in-italiens-1-0-mot-uruguay

Neymar tystade tvivlarna direkt – redan tre minuter in i Brasiliens första match, mot Japan, slog han till med ett drömmål.

http://www.svtplay.se/klipp/1292521/se-neymars-drommal

Oro för Neymars filmningar – det uttryckte Uruguays mittback Diego Lugano. ”Vi måste vara vaksamma så att ingen luras”, förklarade Lugano. Neymar har fått en hel del kritik för sina filmningar – och visst ramlar han väl lätt ibland?

http://www.svt.se/sport/fotboll/uruguay-neymar-ar-en-filmare

http://www.svtplay.se/klipp/1314185/filmningar-och-frisparkar-har-ar-det-basta-fran-neymar

Pirlos välansade skägg har imponerat under turneringen. ”Hela livebloggen fylldes som brukligt av hyllningar till Pirlos skägg.”, skriver SVT:s Anna Tascha Larsson, i FotLol-bloggen. http://blogg.svt.se/fotlol/mexiko-italien-kort-sammanfattning-med-alla-mal/

Även Pirlos frispark mot Mexiko imponerar stort – här har du skägget och frisparken.

http://www.svt.se/nyhetsklipp/sport/fotboll/article1293301.svt

Qualidade – kvalitet. Det andas Brasiliens 1-0 mot Uruguay. Passningen från Paulinho, och nedtagningen från Neymar är fantastisk.

http://www.svtplay.se/klipp/1312696/fred-gor-1-0-efter-neymars-forarbete

Räddningen av Gilbert Meriel, Tahitis målvakt, på en straff mot Uruguay gav stående ovationer. Men det var nära, väldigt nära, att han tappade in bollen i mål.

http://www.svtplay.se/klipp/1305513/tahitis-malvakt-raddar-straff-far-staende-ovationer

Sharkattack. Så kallas den speciella ”smashen” i fot-volley. Inget att testa på hemma...

http://www.svtplay.se/klipp/1275341/sharkattack-det-mest-spektakulara-pa-beachen-i-brasilien?tab=clips&sida=12

Titta på glädjen!, utbrast SVT:s fotbollsexpert Glenn Strömberg efter Tahitis första mål i en stor turnering någonsin. Glädjescenerna, med tv-puckshög, värmde många sporthjärtan. http://www.svt.se/sport/fotboll/mardromsstart-for-lilla-tahiti

Uruguays Diego Forlan firade dubbelt mot Nigeria. I sin 100:e landskamp avgjorde han med sitt snygga 2-1-mål. Den 34-åriga veteranen kan än.

http://www.svt.se/sport/fotboll/forlan-firade-dubbelt-mot-nigeria

Våra SVT-experter har ofta rätt. Och bra analyser. Men ibland går det inte som man tänk. Inför finalen var Markus Johannesson tvärsäker – Spanien vinner mot Brasilien. I stället blev det brassefest och 3-0.

http://www.svtplay.se/klipp/1315558/johannesson-helt-overtygad-om-att-spanien-vinner?tab=clips&sida=3

X var inget resultat man skulle satsa pengar på under turneringen. Inte en enda match slutade mållöst under gruppspelet, och inte heller någon slutade oavgjort. Först i slutspelet stod det lika efter 90 spelade minuter.

Ytterligare ett VM-fiasko på gång? Inget av de åtta lag som tidigare vunnit Confederations Cup har vunnit efterföljande VM. Lyckas Brasilien bryta förbannelsen nu?

Zzzzzzzznark... Semifinalen mellan Italien och Spanien blev ett sömnpiller. Italien spelade stabilt och disciplinerat, och Spanien rullade och rullade och rullade och rullade, ja, ni fattar. Skönt ibland att matcher kan avgöras på straffar.

http://www.svtplay.se/video/1279710/27-6-20-45?tab=episodes&sida=2

Årets bild? Nej, riktigt så bra är den inte. Men ansiktsuttrycken på Italiens och Spaniens spelare vid ett inlägg är fantastiska.

http://blogg.svt.se/fotlol/kan-vara-den-starkaste-bilden-fran-confederations-cup-hittills/

Äntligen lossnade det för Fernando Torres. Spanjoren blev Confederations Cups bästa målskytt med fem mål (och en assist) på 273 spelminuter. Neymar tvåa, även han fem mål och en assist, men på 423 minuter. Sen ska det tilläggas att Torres gjorde fyra mål mot blåbärsnationen Tahiti, så Chelsea-fansen kanske inte ska hoppas på för mycket till nästa säsong.

http://www.svtplay.se/klipp/1313714/spaniens-supermal

Överlägsna. Det var precis vad Brasilien var mot Europa- och världsmästarna Spanien i finalen. Vilken uppvisning – och vilken fingervisning om hur kul VM kan bli för hemmafansen. Är Spanien på väg ner från tronen nu till slut?

http://www.svt.se/sport/fotboll/briljant-brasilien-skojade-med-spanien

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Confederations Cup

Mer i ämnet