Efter demonstrationerna: Fifa skänker 670 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter protesterna som skakat Brasilien i samband med Confederations Cup lovar nu Fifa att skänka 100 miljoner dollar, drygt 670 miljoner kronor, av vinsten från fotbolls-VM till Brasilien.

– Jag är säker på att ett belopp på minst den summan kommer vara möjlig att ge. Målet för Fifa är inte att ta ut pengarna från landet utan att återinvestera dem i landet, säger Sepp Blatter.

Internationella fotbollförbundet, Fifa, skänkte 100 miljoner dollar till Sydafrika efter VM 2010 för att hjälpa landet med infrastruktur. Det var dock inte planerat att Fifa skulle skänka några pengar från vinsten till Brasilien.

Confederations Cup

Folket i Brasilien demonstrerar då de är missnöjda över att Brasiliens regering satsat pengar på VM nästa år och OS 2016 i stället för att lägga pengarna på välfärd. Dessutom har det blivit dyrare att åka kollektivt i storstäderna.

– Jag kan förstå den konflikt som har uppstått i landet, säger Blatter.

I samband med matcherna i för-VM-turneringen Confederations Cup har demonstranterna hamnat i våldsamt bråk med brasiliansk polis.

Myndigheterna i Brasilien räknar med att 13,3 miljarder kronor totalt kommer satsas på arenorna, och upprustningar i samband med VM.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Confederations Cup

Mer i ämnet