SVT:s Björn Nordling befinner sig i Brasilien. Foto: SVT

SVT:s reporter på plats: ”Oron kommer öka”

Uppdaterad
Publicerad

De största demonstrationerna på 20 år genomförs just nu i Brasilien. Kritiken är stor mot de dyra satsningarna på VM i fotboll nästa år och OS i Rio 2016 då delar av befolkningen samtidigt lider av fattigdom.

– Allt tyder på att demonstrationerna inte kommer att avta, utan snarare kommer de fortsätta och bli mer, det är de rapporter vi fått, säger SVT:s reporter Björn Nordling på plats.

Oroligheterna har blossat upp i samband med Confederations cup som just nu pågår i Brasilien och som är förturneringen inför fotbolls-VM. Det började inför premiärmatchen förra veckan.

Protester i Brasilien

I går protesterade cirka 200 000 personer på gatorna i storstäderna Rio, Sao Paulo och Brasilia. Demonstratanterna hamnade i bråk med polisen, kastade rökbomber och klättrade bland annat upp på taket till kongressen i huvudstaden Brasilia och intog sedan byggnaden.

”Investeringarna en väldig kontrast”

Enligt Reuters har polisen använt tårgas, pepparsprej och gummikulor mot demonstranterna.

Missnöjet bland befolkningen är stor mot dyr kollektivtrafik, påstådda övergrepp från polis, brister inom vården och att regeringen har prioriterat att lägga pengarna på sportevenemang i stället.

– De enorma investeringar som gjorts blir en väldig kontrast när folk inte har någonstans att bo eller när det inte finns pengar till hälsa, säger Björn Nordling.

De brasilianska fotbollsspelarna som deltar i Confederations cup har under dagen gett protestanterna stöd.

När Fifas ordförande Sepp Blatter invigde fotbollsturneringen möttes han av burop och vädjade om ”respekt för dem som gillar brasiliansk fotboll”.

Under tisdagen hackades även en av VM-turneringens hemsidor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Brasilien

Mer i ämnet