Foto: Scanpix

Omstritt lagförslag nedröstat i Brasilien

Publicerad

Brasiliens kongress har röstat ned ett omstritt lagförslag om korruption, som varit ett viktigt skäl till de våldsamma protesterna runt om i landet. Kongressen har också lovat mer pengar till vård och skola.

Lagförslaget, som kallas PEC 37, röstades ned med siffrorna 430-9, rapporterar BBC.

Demonstranterna ansåg att PEC 37 riskerade att leda till ökad korruption i landet eftersom lagen – om den hade gått igenom – skulle ha inneburit en inskränkning av åklagarnas befogenheter att utreda korruption och maktmissbruk.

Protester i Brasilien

En brasiliansk tidning beskriver nedröstningen av lagförslaget som ett direkt resultat av ”press från gatorna”, enligt BBC.

Utspel av presidenten

Kongressen röstade också för att öronmärka alla royalties från nyupptäckta oljefält till utbildning och hälsovård.

I måndags försökte president Dilma Rousseff få slut på demonstrationerna genom att föreslå en folkomröstning om reformer, men det förslaget har mött hårt motstånd från både politiker och jurister.

Utspelet sågs av många som ett försök av den populära presidenten att kringgå den impopulära kongressen.

Förre presidenten Fernando Henrique Cardoso invände att konstitutionen inte tillåter presidenten att sammankalla en församling som ska ändra författningen. Det är en fråga för kongressen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Brasilien

Mer i ämnet