Poliser på gatorna i Belo Horizonte. Foto: Scanpix

Fortsatta protester i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals demonstrerade på onsdagen i Brasilien mot korruption och dålig samhällsservice trots att kongressen tillmötesgått några av kraven som rests under de senaste veckornas massprotester.

I Belo Horizonte samlades runt 40.000 människor med krav på bättre utbildning och hälsovård. Maskerade ungdomar kastade sten mot polisen som använde tårgas för att hindra demonstranter från att ta sig till arenan där fotbollslandskampen mellan Brasiliens och Uruguay spelades.

En banderoll med texten ”FIFA go home” syftade på Internationella fotbollförbundet, vars ordförande Sepp Blatter satt på läktaren. Matchen stördes inte av protesterna.

Protester i Brasilien

Fredliga protester

Även i huvudstaden Brasilia riktades protester mot de mångmiljardsatsningar på arenor som landet gjort inför fotbolls–VM och OS. Demonstranter sparkade boll över polisens avspärrningar i en fredlig demonstration. I staden Recife i norr tågade flera tusen i protest mot korruption.

Onsdagens demonstrationer var betydligt mindre än de massprotester som skakat landets ledare under två veckors tid. Politikerna har nu börjat ge efter för en del av kraven.

Senaten godkände på onsdagen ett förslag om strängare straff för korruption, medan kongressen i tisdags avvisade ett omstritt förslag som skulle ha inskränkt åklagares rätt att utreda korruption och maktmissbruk.

Presidenten backar

Kongressen röstade också för att öronmärka statens intäkter från nyupptäckta oljefält för utbildning och hälsovård.

President Dilma Rousseff försökte i måndags blidka demonstranterna genom att föreslå en folkomröstning om politiska reformer, men hon drog tillbaka förslaget redan i tisdags sedan både politiker och jurister ifrågasatt om presidenten har rätt att kringgå kongressen för att ändra grundlagen.

Rousseffs Arbetarparti och dess allierade i koalitionsregeringen diskuterar nu att hålla en folkomröstning senare i år efter att ha tillfrågat kongressen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Brasilien

Mer i ämnet