Demonstranter blockerade regeringsbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien upplevde i natt de största demonstrationerna på 20 år, när 200.000 människor drog ut på gatorna i landets största städer.

Under måndagskvällen kapade demonstranter i Sao Paolo bussar som de använde för att blockera allén utanför delstatsregeringsbyggnaden och en brasa tändes i mitten av gatan. Föraren till en av bussarna som kapades vittnar om att han blivit slagen och fick fly in i regeringsbyggnaden, det rapporterar den brasilianska tidningen Folha de Sao Paolo.

Under kvällen försökte även demonstranter storma byggnaden, där Sao Paolos Guvernör Geraldo Alckmin och hans sekreterare befann sig. Men när polisen svarade med tårgas tog folkmassan ett steg tillbaka.

Protester i Brasilien

Folha de Sao Paolo rapporterar att demonstranterna fortfarande var kvar klockan fyra i morse, lokal tid. Militärpolis väntade utanför i beredskap medan ett hundratal människor blockerade gatan.

Intog kongressen

Även gator i  Rio de Janeiro blockerades av skarorna under måndagens protester.

Människor klättrade upp på taket till kongressen i huvudstaden Brasilia och intog sedan byggnaden.

I Rio de Janeiro drabbade demonstranter samman med polisen, som sköt gummikulor och tårgas. Demonstranterna satte också eld på bilar och soptunnor, rapporterar BBC.

Liknande demonstrationer hölls i minst tio städer runt om i landet.

Startade efter höjda busspriser

Oroligheterna började i förra veckan, efter att myndigheterna höjt priset på buss- och tunnelbanebiljetter. Många studenter har krävt att få åka gratis med allmänna transportmedel, men myndigheterna har motiverat höjningen med hänvisning till inflationen.

Det tidigare priset på tre brasilianska real för en enkelbiljett har höjts till 3,20 real – en prishöjning motsvarande drygt sextio öre, enligt BBC.

Protest mot fotbollsturneringar

Sedan dess har protesterna växt lavinartat och kommit att handla om påstådda övergrepp från polisen, dålig vård och att myndigheterna i landet valt att skjuta till stora summor pengar till två internationella fotbollsturneringar.

Protesterna ökade ytterligare inför Confederations Cup i lördags, som ses som en generalrepetition inför VM 2014.

Dagen innan Confederation Cup brände människor bildäck utanför Mané Garrincha-stadion i Brasilia och skanderade ”Turnering för vem?”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Brasilien

Mer i ämnet