Sidney Crosby tog hem tre tunga priser under nattens NHL-gala. Han blev utsedd till grundseriens mest värdefulla spelare av både journalisterna och spelarna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Crosby mest värdefull i NHL

Uppdaterad
Publicerad

Pittsburghs lagkapten Sidney Crosby var nattens konung på NHL Awards. Han röstades fram som den mest värdefulle spelaren i grundserien av både journalisterna och spelarna.

Med tre nya tunga pokaler kommer det att bli trångt i  26-åringens prisskåp. Det var andra gången som Crosby vann Hart Memorial Trophy (journalisternas pris) och tredje gången som han vann Ted Lindsay Award (spelarnas pris). Kanadensaren tog även emot Art Ross Trophy, priset till poängligavinnaren i grundserien.

– Jag vill tacka Penguins oragnisation, mina lagkamrater , våra fans, tack för allt stöd och jag är glad över att kunna dela det här med min familj. Jag uppskattar alla uppoffringar ni har gjort för att jag ska kunna göra det jag älskar, sade Crosby i sitt tacktal.           

NHL 2013-2014

Han har haft sin tredje bästa säsong poängmässigt i karriären. Med sina 36 mål och 68 assist slutade han på 104 poäng, hans bästa notering är 120 poäng säsongen 2006-2007. Till säsongens meritlista kan Crosby även titta tillbaka på OS-guld med Kanada i vintras där laget slog Sverige i finalen.

Lindholm med i Rookie-lag                                        

Bostons finländske målvakt Tuukka Rask blev galans ende nordiske vinnare när han tog emot priset som säsongens bäste målvakt, Vezina Trophy.  Henrik Lundqvist vann priset för två år sedan och var sexa i årets omröstning.                                                  

De svenska spelarna blev utan utmärkelser, men Anaheims Hampus Lindholm fick en plats i All-Rookie Team, en femma med de bästa spelarna som gjorde sin första säsong i ligan. Priset till årets rookie gick till Colorados Nathan MacKinnon. Lindholm var sjua i omröstningen.

Pristagarna (i urval)

Hart Trophy (mest värdefulle spelaren)

Sidney Crosby, Pittsburgh

Ted Lindsay Award (spelarnas pris)

Sidney Crosby, Pittsburgh

Norris Trophy (årets back)

Duncan Keith, Chicago

Vezina Trophy (årets målvakt)

Tuukka Rask, Boston

Calder Trophy (årets rookie)

Nathan MacKinnon, Colorado

Jack Adams Award (årets coach)

Patrick Roy, Colorado

Lady Bing Trophy (årets mest sportslige spelare)

Ryan O'Reilly, Colorado

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NHL 2013-2014

Mer i ämnet