Historisk vinnare i Cykelvasan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en historisk vinnare i årets upplaga av Cykelvasan. Jennie Stenerhag är första kvinna hittills att vinna tävlingen två gånger. I herrklassen vann Alexander Wetterhall storstilat.

Inför tävlingen handlade det mesta om Jennie Stenerhag, Falu CK och Hildegunn Gjertrud Hovdenak, Norge. Redan vid Mångsbodarna hade förhandsfavoriterna gått loss, men vid passeringen i Evertsberg hade Stenerhags klubbkollega Hanna Bergman tagit in på täten och vid Lundbäcksbackarna var trion samlad.

Samtliga har tidigare vunnit Cykelvasan – nu handlade kampen om vem som skulle bli historisk genom att bli första kvinna någonsin att vinna tävlingen två gånger.

Cykelvasan

Trion följdes åt hela vägen till upploppet och där kom kampen, likt i fjol, att handla om Stenerhag och Hovdenak. I fjol vann Hovdenak på upploppet men i år var det Stenerhag som passerade mållinjen först.

– Jätteskönt. Det var hårt, men tyvärr funkade det inte alls på upploppet. Vi höll på att krascha 200 meter från mål, men samtidigt är jag jätteglad att jag kunde ta det i år, säger Jennie Stenerhag till SVT Sport.

Wetterhall vann på herrsidan

På herrsidan vann Alexander Wetterhall storstilat på segertiden 2.44,35 före Christofer Stevenson på 2.44,58.

– Oj oj oj. Det är underbart det här, måste jag säga. Jag tror de blev lite trötta bakom. När det var en kilometer kvar kände jag att det håller hela vägen, säger Alexander Wetterhall till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykelvasan

Mer i ämnet