Tour de France 2005. Floyd Landis drar med Lance Armstrong till höger i gult och Jan Ullrich till vänster. Samtliga var dopade under sina karriärer. Foto: TT.

Klartecken att stämma Armstrong på 900 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En federal domare i USA har gett klartecken för att en rättsprocess mot den förre cykelstjärnan Lance Armstrong kan gå vidare.

Det är den amerikanska staten och den förre lagkamraten Floyd Landis som vill ha skadestånd på motsvarande nära 900 miljoner kronor sedan Armstrong tagit emot miljontals dollar i sponsringspengar från landets postverk, US Postal Service, trots att han var dopad.

– Vi ser mållinjen hastigt närma sig för herr Armstrong, säger Landis advokat Paul D. Scott till AP.

Landis förste vinnare i touren efter Armstrong

Lance Armstrong blev 2012 fråntagen sina sju segrar i Tour de France 1999-2005 och han erkände senare att han dopat sig under stora delar av karriären. Armstrongs team hävdar att US Postal Service och andra sponsorer tjänade mer än de 900 miljoner som rättsprocessen handlar om.

Landis anmälde Armstrong för att ha dopat sig 2010 och det har varit en infekterad process sedan dess. Landis vann Tour de France 2006, den förste att vinna efter Armstrong-eran. Och blev av med den titeln efter dopning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.