Emma Johansson toppar världsrankingen. Foto: TT Nyhetsbyrå

Johansson ny världsetta

Uppdaterad
Publicerad

Silver-Emma är inte längre en tvåa. Helgens seger i Baskien runt fick henne att klättra tre placeringar på världsrankingen, och nu är hon etta i världen.

Svåra magsmärtor stoppade nästan OS-hoppet, Emma Johansson, från att komma till start i Baskien runt.

– Jag trodde kanske att det var blindtarmen eller något. Jag kunde inte ens stå upprätt. Jag tänkte ”det finns inte en chans, jag kan inte köra”, sa hon till SVT Sport efter att hon ändå fixat den tionde slutsegern i ett internationellt etapplopp.

Klar för OS i Rio

32-årigen bor i Belgien och cyklar för det australienska stallet Wiggle High5. Härnösandscyklisten har redan säkrat biljetten till OS i Rio, vilket blir hennes tredje olympiska spel. I hennes första OS, i Peking 2008, blev hon ”Silver-Emma” med hela svenska folket. Medaljen var den första någonsin för en svensk damcyklist i ett olympiskt spel, och landets första i cykel sedan 1988.

Johansson toppar världsrankingen före holländskan Anna Van der Berggen och brittiskan Elizabeth Armitstead. Under onsdagen tävlar svenskan på hemmaplan i den belgiska klassikern, endagsloppet Vallonska pilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.