Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Vingegaard vann för sin svårt skadade lagkamrat. Foto: TT

Jonas Vingegaard vann efter det tunga beskedet: ”Det var fruktansvärda nyheter”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Vingegaard vann dagens 16:e etapp av Vueltan efter en attack i bergen men hade andra saker än cykel i tankarna. I morse kom besked om att bästa vännen och stallkamraten Nathan Van Hooydonck råkat ut för en svår bilolycka.

– Vi fick fruktansvärda nyheter och jag ville vinna för min bästa vän, säger Vingegaard.

Det är intrikat i sammandraget med tre cyklister från samma stall på pallen. Hjälpryttaren Sepp Kuss ledning naggades rejält från 1.44 till 29 sekunder. Den tredje Jumbo Visma-cyklisten Primoz Roglic, som vunnit Vueltan tre gånger är 1.33 efter Kuss på tredje plats.

– Jag är bara glad över att jag kunde vinna i dag. Vi fick fruktansvärda nyheter och jag ville vinna för min bästa vän. Den här segern är för Nathan och vi har fått glädjande uppgifter om hans tillstånd och det är en stor lättnad för mig och teamet och jag hoppas att han återhämtar sig snabbt, säger den dubbla raka Tour de France-vinnaren Vingegaard i Eurosports sändning.

Spansk veteran i svår krasch

Kuss gick fram och kramade om Vingegaard efter målgången i ett dimmigt Bejes 120 km från starten i Liencres Playa. Det var tagna Jumbo Visma-cyklister efter beskedet om den svåra bilolyckan som lagkamraten Nathan Van Hooydonck råkat ut för under morgonen.

Vingegaard grät hejdlöst.

Enligt Jumbo Visma-cyklisten Attila Valter är Hooydonck vaken.

– Men jag vet inte om han kunde titta på etappen, säger Valter.

”Nathan Van Hooydonck är vaken och har inga skador efter trafikolyckan tidigare i dag. Hans hälsoläge är inte kritiskt”, skriver Jumbo-Visma på X, tidigare Twitter.

Luis León Sánchez, 39, meddelade i går att han ska avsluta karriären. I dag råkade han ut för en svår krasch och blev liggande mitt i vägen medan konkurrenterna fick gira undan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vueltan har målgång i Madrid på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.