Jennie Stenerhag, 40. Foto: BILDBYRÅN

Efter kritiken i fjol – så ändras Cykelvasan

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets Cykelvasa fick ett snopet slut för ledande Jennie Stenerhag som hindrades av manliga cyklister med meter kvar av loppet. Arrangörerna tog till sig av kritiken och ska nu se till att fadäsen inte upprepas i år igen. ”De har lyssnat lite grand i alla fall”, säger Stenerhag till SVT Sport.

Det var i fjol som de märkliga scenerna utspelade sig. Jennie Stenerhag var i ledning fram till upploppet, men valde fel spår och blev stängd av manliga cyklister. Medan hon själv rullade de sista meterna mot mål fick hon se norskan Hildegunn Gjertrud Hovdenak passera och ta hem slutsegern.

– Jag var väldigt besviken. Det vore en sak om hon hade slagit mig efter en rättvis spurt, nu fick jag inte fullfölja min spurt alls. Så vill man inte förlora, säger 40-åringen till SVT Sport.

Cykelvasan

Fick inte igenom kravet

Till det här året har flera kvinnliga cyklister fört diskussioner med arrangörerna. Kravet: en egen starttid.

– Men det fick vi inte igenom. Det som kommer att ske nu är att några kilometer före mål ska funktionärer uppmärksamma killarna på att vi kommer. De har blivit tillsagda att hålla sig på höger sida och tjejerna till vänster.

Vad tycker du om det?

– Jag hoppas att det kan hjälpa. Men det hade absolut varit bättre med en egen start för damerna, säger Stenerhag.

Johan Eriksson, sportchef för Vasaloppet, säger att man jobbar intensivt för att hitta en lösning på problemet. Men att ge damerna en egen starttid gick inte i nuläget.

– Det är 12 000 startande och för att flytta tjejernas start så påverkas omkring 4 000 personer. Det är svårt att få till det rent logistiskt med folk som ska till och från Mora, säger han.

Vill ha egen starttid för damer

På sikt jobbar man med att leda om cykelbanan för att undvika trafikerade vägar. Det tror han skulle hjälpa.

– Vi har upptäckt att det finns en problematik med att ha gemensam start i ett långloppsrace. Det syntes tydligt i fjol när Jennie blev stängd. Men vi för en dialog med tjejerna. Det här är ett steg i rätt riktning, sedan får vi pröva den här modellen och se om det kan hjälpa, säger Eriksson.

Jennie Stenerhag vill se egen damstart på alla långloppstävlingar i Sverige framöver. Just nu finns det bara på två.

– Vi har diskuterat det här med Cykelvasan och det känns som att de tar oss på allvar, men vi tänker fortsätta försöka, säger hon.

OBS! I kväll sänder SVT Play magasinet ”Inför Cykelvasan” 18.30–18.45. På söndag sänds ett 30 minuter långt sammandrag från Cykelvasan i SVT1 och SVT Play 16.55–17.25.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykelvasan

Mer i ämnet