EM-guld till Dahlby Foto: TT Nyhetsbyrån

Dahlby sköt hem EM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Skytten Håkan Dahlby var överlägsen och vann guld i dagens dubbeltrap i lerduve-EM på Cypern.

Dahlby, som tävlar i sitt tredje OS senare i sommar,  inledde med att skjuta fullt i sina två första serier i grundomgången – 100 av 100 duvor. I den tredje serien blev det fyra bom, vilket ändå innebar att svensken gick till final med två duvors ledning.

-Sista serien med 46 sköt han med fel hagel i första halvan och det var där missarna kom. Han bytte till grövre hagel i andra halvan och då tog det bättre, sade förbundskapten Claes Johansson till skytteförbundet.

I finalomgången blev det en miss och marginalen till tvåan Steve Scott, Storbritannien, var fem träffar.

-Han gav dem ingen pardon i finalen. Han sopade banan med dem, säger Claes Johansson.

-Man brukar ju kunna vara lite spänd som ledare i en final, men det var jag inte här. Det var helt lugnt.

Guldet är 46-årige Dahlbys tredje i EM-sammanhang. Det första vann han i Tjeckien 2003 och det andra just på Cypern ett år senare. Dahlby har även segrat i två världscupfinaler.

Årets stora mål kvarstår dock: OS i London. Där vill Dahlby ha revansch för misslyckandet i Peking-OS 2008, dit han kom med sikte på guld men missade finalen.

Resultat EM

1. H. Dahlby, SWE, 195 (146+49)

2. S. Scott, GBR, 190 (142+48)

3. V. Mosin, RUS, 189 (144+45)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.