Foto: TT

Dam-vm i fotboll kräver könsintyg

Uppdaterad
Publicerad

I sommar drar damfotbolls-VM igång i Kanada. För att få vara med måste spelarna intyga att de är kvinnor.

Kravet kommer från Fifa, rapporterar Sveriges Radio, och grundar sig enligt uppgift på att tre spelare från Ekvatorialguinea under damfotbolls-VM 2011 misstänktes för att vara män.

De svenska spelarna behöver inte genomgå några tester, i samband med anmälan och hälsodeklaration fick lagledningen istället kryssa i en ruta som skulle intyga att samtliga spelare är kvinnor.

”Väldigt skevt”

Linnea Danielsson och Alice Tolvers Hamberg pluggar på Stockholms idrottsgymnasium, är båda fotbollsspelare och reagerar på beskedet att kvinnliga spelare måste intyga sin könstillhörighet.

– Jag tycker att det är väldigt skevt, eftersom männen inte behöver göra det när de ska spela VM, säger Alice Tolvers Hamberg till SR och Linnea Danielsson lägger till:

– Ja och det känns som att vi hela tiden måste bevisa oss, att vi är bra och kan klara det här trots att vi är tjejer. Det skulle kännas väldigt förminskande om jag var tvungen att lämna in ett sånt intyg varje gång jag skulle spela match.

”Normföreställning om att killar är bättre”

– Det finns en normföreställning om att killar är bättre än tjejer på fotboll och det är där själva grundproblemet ligger. Om någon är väldigt bra kan folk börja misstänka att hon har ett annat kön, säger Alice Tolvers Hamberg och avslutar:

– När man säger att man spelar fotboll så blir folk ofta väldigt förvånade. De blir ju positivt förvånade så de kanske inte är en kränkning, men hade jag varit kille hade de inte blivit förvånade alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.