Klart: Boork tar över Damkronorna

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna laddar för hemma-VM och kommande OS. Idag blev det klart att Leif Boork som väntat blir den nye förbundskaptenen. Målsättningen? – Vi ska konkurrera om OS-guldet 2018, säger han.

Nu satsas det mot hemma-VM i Malmö 2015 och OS i Sydkorea 2018. Boork var med som assisterande under OS i Sotji där Damkronorna slutade fyra. Nu får han huvudansvaret och ersätter Niclas Högberg.

”Spännande satsning”

Det är tre områden som kommer att prioriteras. Spelet med klubba, det mentala och det taktiska. Kontraktet sträcker sig över 2+2 år. Men efter de första åren görs en gemensam utvärdering.

Damkronorna

– Det är ju en spännande satsning jag har ramlat in i, säger den nyutnämnde Leif Boork.

När han gästade SVT Sports sändning av matchen Sverige–Finland i Oddset Hockey Games berättade han att det kanske viktigaste är att öka kraven på tjejerna.

– Jag tror att professionela idrottsutövare vill ha höga krav på sig, de vill verkligen prestera. Det ska inte vara någon mellanmjölk, det ska vara hårda och schyssta krav. Hög kravbild och hård träning så att man kan pressa ur max av vad man har i sig.

”En nyckel”

Damkronornas nye förbundskapten presenterades på lördagen, och han ser framtiden an med förväntan.

För landslags- och utvecklingschefen Tommy Boustedt var det viktigt att knyta upp Boork för att kunna nå de mål och ambitioner man vill.

– Det är en nyckel i den här satsningen, säger han.

”Jätteviktigt för hela damhockeyn”

Damkronornas lagkapten Jenni Asserholt är nöjd med valet av Boork.

– Jag tycker att det är jätteviktigt för hela svenska damishockeyn att han kommer in, säger hon till SVT Sport, och berättar att hon anser att Boork gjorde skillnad under den gångna säsongen:

– Jag tycker att vi tog många steg på vägen under säsongen. Förhoppningsvis kan vi ta ett kliv till nu alla äldre spelare när det är en uttalad satsning.

Fakta: Leif Boork

Född: 3 juli 1949.

Bostadsort: Göteborg.

Tränarkarriär: Tibro (1976-77), Nynäshamn (77-79), Hammarby (79-81, 01-04), Djurgården (81-84, 86-87), Tre Kronor (84-85), Saipa (85-86), Mora (87-91), Frölunda (91-94), Modo (94-97), Norge (97-01), Almtuna (04-05, 07-08), Brynäs (05-08), Damkronorna (13-14).

Aktuell: Presenterades på lördagen som Damkronornas förbundskapten de kommande fyra åren, kontraktet är på 2+2 år. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet