De reser längst av alla lag

Uppdaterad
Publicerad

240 mils resa per bortamatch i snitt. Det är verkligheten för Boden Handbolls allsvenska damer. Sveriges längst resande idrottslag.

– Det är sjukt när man tänker att man hade kunnat resa jorden runt på alla bortaresor, istället för att åka en massa till Skåne hade man kunnat åka till Aruba, säger Annica Sundqvist.

– Man är som van, har alltid fått göra det sen man var liten. Det är klart att det kan vara tufft ibland att resa till Skåne varje helg men vi vill ju spela där vi spelar och då måste vi ta de här resorna, fortsätter Sundqvist som under helgen som gick spelade match i Kristianstad. En resa med buss-flyg-flyg-tåg på nervägen och över 20 timmar nattåg de ca 150 milen på hemvägen, allt för 60 minuters handbollsspel.

– Man hör andra lag i serien som säger att det är jobbigt att åka upp till Boden men vi gnäller aldrig, vi är vana vid långa resor, säger lagets skyttedrottning Emmy Nordmark, en av många ”äkta Bodensare” i laget. 

Liknar i inte Sverige i övrigt

Handbolls-Sverige liknar inte Sverige i övrigt geografiskt. Det finns inte ett elitserielag norr om Mälardalen och över hälften av alla elitlag ryms i Skåne och längs västkusten. Boden fick ett ”norrlandsderby” denna säsong när Strands IF gick upp, till Hudiksvall är det ”bara” 64 mil enkel väg. Men laget har trots de tuffa förutsättningarna hållit sig i toppen hittills under säsongen och siktar på att nå kval till elitserien.

– Vi är ett bra lag, har bra spelar på varje position. Vi har mött elitserielag och vunnit över dem, säger Sundqvist.

– Det känns som att vi inte är mogna för elitserien än men i framtiden så, vi har viljan och föreningen vill uppåt, fortsätter Nordmark.

Redan bäst i landet

På ett plan är man redan bäst i landet, den framgångstörstande befolkningen i idrottstokiga Boden sluter upp till lagets matcher på ett imponerande sätt, publiksnittet på 816 per match är högst av alla damlag i handboll i landet, inklusive de i elitserien.

– Alla pratar handboll, går man på Ica är det minst fem personer som frågar hur det går och tycker det är kul att det går bra. Det ekar handboll i stan, säger Nordmark på Bodenmål, en ovanlig dialekt i handbolls-Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.