”Det känns riktigt bra. Jag fick en ordentlig genomkörare i Belgien innan jag flög över hit. Med landslaget och i några mindre tävlingar individuellt. Jag körde mig riktigt trött under den veckan. Jag har fått bra med vila och känner mig fräsch i både benen och huvudet.” Foto: Bildbyrån

Silver-Emma vill gräva guld i USA

Uppdaterad
Publicerad

Tar Emma Johansson sista VM-chansen?

Besked i lördagens linjelopp i VM-staden Richmond, Virgina, USA.

– Det blir en positionskamp inför backarna, säger Emma Johansson till SVT Sport.

Hon har sedan tidigare gjort klart att nästa säsong blir hennes sista på elitnivå. 32-åringen har sedan tidigare två VM-brons och ett silver. Nästa år går VM på en bana i Qatar som inte passar henne. OS i Rio är det stora målet 2016. Frågan är om VM-guldchansen i Richmond är hennes sista.

– Jag önskar att inte prata om det. Vad som händer nästa år får jag ta då. Nu är det fokus på lördagens linjelopp.

”Känner mig riktigt bra”

På det inledande tempoloppet i VM blev 17:e. Hon fick den värdemätare hon ville inför huvudmålet – linjeloppet.

– Jag fick den genomkörare för att vara klar. Jag var ute och testade banan i morse. Pulsen finns där och jag känner mig riktigt bra.

Förberedelserna har gått enligt plan. Banan passar perfekt. Det är åtta varv på en 15 kilometer lång bana som gäller.

– Det är en fin bana. Den bjuder på lite allt möjligt. Första delen är väldigt lättkörd. Väldigt breda vägar och kommer vara ordentligt snabb.

– Finalen är riktigt fin med tre backar, ganska tätt efter varandra. De två första är kullersten, som kommer dra ut fältet ordentligt. Det blir säkert en dragspeleffekt, och sedan kommer vi samlas runt mål. Det kommer bli en positionskamp inför backen igen på varje varv. Det kan bli en tuff tävling.

Stark vind och regn

Vädret i Richmond på USA:s östkust har hittills varit behagligt med växlande molnighet och runt 25 grader, men hon flaggar för en stark vind.

– Det blåser väldigt mycket. Det känns som om det blåser motvind hela tiden. Man trodde att det skulle vara mer lä än vad det är. Det blir nästan en vindtunnelkänsla åt alla håll. Det är väldigt tufft att ligga i front.

Regn och lägre temperatur väntas lagom till starten på linjeloppet. Något som inte ska störa prestationen.

– Dåligt väder påverkar mig inte så mycket. Men det är många som inte tycker om dåligt väder, så det är till min fördel. Det är ganska många luriga brunnslock som kan bli lite hala om det är regnväder.

– Det kommer bli viktigt att hålla bra position om det blir dåligt väder. Det är något som jag generellt är ganska bra på. Jag känner mig tryggast därframme.

Gör Johansson en Villumsen – tar guld?

I tisdagens VM-tempolopp blev det seger för Linda Villumsen, Nya Zeeland. Hon har flera medaljer sedan tidigare, men inte något guld. Lite samma situation som för Emma Johansson, många medaljer men inget guld.

– Skam den som ger sig. Om man fightas och fightas så händer det plötsligt, och det blir din tur. Det tror jag är viktigt att ha med sig, att aldrig ge upp.

– Jag tror det är viktigt att fokusera på varje steg. Hålla fokus där och då och lyssna på magkänslan. Kan man klara att följa den så är man förhoppningsvis med där framme.

Öppnade med nyckelbensbrott

Emma Johanssons säsong började med krasch och nyckelbensbrott i mars. Formen har varit stigande sedan comebacken. Hon har flera fina resultat som seger i etapploppet Thüringen runt i juli. För två veckor sedan segrade hon i Belgium Tour.

Vad skulle ett VM-guld betyda för dig?

– Otroligt mycket, så klart. Det är en dröm som skulle gå i uppfyllelse, och något man jobbar för hela tiden. Jag har varit nära några gånger, så det hade varit jättehäftigt.

– Det är mycket som ska stämma i cykeltävlingar. Det är viktigt att behålla fokus och inte drömma alltför mycket. Vara där verkligheten är och göra det bästa av situationen, resultatet kommer som en konsekvens av det du jobbar med fram till och under tävlingen.

Lagkamraternas VM-uppdrag

Med sig på startlinjen har hon Emilia Fahlin, Sara Mustonen-Lichan och Hanna Nilsson. Frågan är på vilket sätt lagkamraterna kommer jobba för att hjälpa världsstjärnan Emma Johansson i loppet, på banan.

– Det blir en positionskamp inför backarna. Inför målgång med offentiv körning är det viktigt att ha med en lagkamrat som kan gå med i de splittringar som blir. Det är ett lag som är här och alla känner att vi har en rejäl chans. Vi ska göra det bästa av situationen.

Hur ser prispallen ut på lördag i dina drömmar?

– Givetvis drömmer vi om en regnbågsfärgad tröja. Hur den ser ut i övrigt spelar ingen roll.

Loppet inleds 19.00 svensk tid på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.