”En mer mogen och självsäker simmare nu”

Uppdaterad
Publicerad

Jennie Johansson är en av de mer rutinerade simmarna i den svenska EM-truppen. På vägen mot nya mästerskapsmedaljer har hon både utvecklats som person och justerat tekniken. – Jag känner mig som en mer mogen och självsäker simmare nu, säger hon till SVT Sport under landslagslägret i Portugal.

2010 gjorde Jennie Johansson sitt första långbane-EM. Något överraskande blev det silver på 100 meter bröstsim och brons på samma simsätt över 50 meter.

– Då halkade jag in lite på ett bananskal, ingen visste vem jag var, säger hon.

En av landslagets mest rutinerade

Ett flertal mästerskap senare är Jennie Johansson i dag, 26 år fyllda, en av landslagstruppens mest rutinerade, trots sin sent inledda satsning.

– Jag började satsa på simningen först som 18-åring, så många som är yngre än jag har ändå i princip tränat lika mycket för att de började mycket tidigare. Men jag utvecklas hela tiden som person, blir klokare och för varje år som går kan man se tillbaka vad som var bra och vad man bör förändra.

På plats på landslagets uppladdningsläger i Portugal blickar Jennie Johansson nu framåt mot sitt tredje långbane-EM, i Berlin i augusti.

– Jag är kanske inte lika nervös som inför mitt första EM, men mästerskap är alltid mästerskap så nerverna kommer finnas där. Vi har tränat för det här i ett år nu så det ska bli spännande att se var vi ligger.

”kommer krävas personbästa för EM-medalj”

Klokare, både som person och simmare, har hon tagit hjälp av en teknikjustering för att nå ytterligare framgångar. Samtidigt har den europeiska konkurrensen inom bröstsimmet hårdnat de senaste åren.

– Jag har breddat mitt armtag för att få mer fart från armarna. Men alla andra har också tränat hårt och det kommer krävas personbästa för att jag ska ta medalj på EM, men det är klart, en eller flera medaljer skulle kännas bra att ha med sig...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.