Mayweather: ”Jag har byggt min karriär på att vara the bad guy”

Uppdaterad
Publicerad

Han är obesegrad (48 matcher). Han har varit världsmästare i fem (!) olika viktklasser. Han förändrade hela synen på proffsboxning. Hans smeknamn är ”Money”.

På lördag går Floyd Mayweather Jr sin sista match i karriären.

SVT Sport fick en unik intervju med världens rikaste idrottsman. Bara några dagar innan galan på MGM Grand Hotel i Las Vegas.

– Jag är välsignad och har haft en otrolig karriär inom boxningen. Och tjänat över 800 miljoner dollar, säger Floyd Mayweather.

– Nu är det dags för mig att hjälpa fram och stötta nya unga boxare i deras karriärer...som Badou Jack till exempel.

Sen tre år tillhör den svenske världsmästaren i supermellanvikt (76,2 kilo) Mayweathers stall, ”The Moneyteam”. Och det har hittills varit ett väldigt lyckat samarbete. Badou Jack ska försvara sin titel (WBC, den mest prestigefyllda) på samma gala som Mayweathers avskedsföreställning. Han möter den tuffe britten George Groves.

Vad såg du hos Badou Jack?

– Han sparrade på mitt gym. Och jag sa till mig själv...”om inte den där killen har kontrakt med någon så ska jag ha honom”. Jag såg direkt att Badou Jack var en blivande världsmästare. Han är en komplett boxare, säger Floyd.

Byggt en karriär som ”bad guy”

Vi träffar honom lite utanför Las Vegas på en grillfest. När ”Money” anländer är det som att påven skulle komma insvepande. Stora, skräckinjagande livakter följer varje steg han tar. Alla vill komma nära. Och Floyd Mayweather Jr tar sig tid att prata en stund med många av hundratalet gäster.

Dånande rapmusik vibrerar i omgivningen.

Han har en mystisk aura kring sin person. Men han är mycket vänlig när vi får vår pratstund. Samtidigt självsäkert kaxig.

– Jag har genom åren byggt upp min karriär på att vara ”the bad guy”. Alla vill vara ”the good guy”. Det gäller att välja sida. Det gäller att vara smart...och jag har lyckats. När vi inte finns längre och folk ser den här intervjun kommer dom inte tro att det är sant. Att en kille som jag tjänat så enormt mycket pengar.

Förr i tiden handlade det mesta inom proffsboxningen om tungvikt. Floyd Mayweather Jr (och delvis några till) vände upp och ner på alla begrepp. Han gjorde lättare viktklasser hyperintressanta genom att bygga upp sitt varumärke och sin image. Men naturligtvis också genom explosiv och snabb boxning. Publiken hade tröttnat på tunga boxare där få slag utdelas.

Brons i Atlanta 1996

Han inledde sin proffskarriär för snart 20 år sen, efter OS i Atlanta 1996, där han tog brons. Och om han besegrar Andre Berto på lördag blir han historisk. 49 segrar betyder att han tangerar Rocky Marcianos svit på 49 vinster.

Hur ska man göra för att besegra dig?

– Det går inte...inte nu i alla fall. Inte i detta livet...haha!

Det svaret betyder att Floyd Mayweather är ganska säker på att behålla mästarbältet.

I sin förra match vann han på poäng mot Manny Pacquiao från Filippinerna. En sällsynt upphaussad match. Som ändå inte levde upp till alla förväntningar. Men Floyd Mayweather Jr fick åtminstone bra betalt...över en miljard. För en match.

Och han är en omstridd och omdiskuterad superstjärna. Flera gånger har han dömts till fängelse för bl a misshandel. ”Bad guy” stämmer alltså på sätt och vis.

Vad är dina råd till Badou Jack som är relativt nybliven världsmästare?

–Ta ingenting för givet. Jobba hela tiden hårdare inför varje ny match. Var fokuserad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.