Falkenbergs Philip Pettersson jublar med SM-bucklan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Falkenberg volleybollmästare

Uppdaterad
Publicerad

Brasilianske centern Pedro Mendes slog in matchbollen när Falkenberg tog SM- guld i volleyboll i kväll. I dagens tredje SM-final vann laget med 3-0 i set (25-18, 25-2225-21) mot Linköping.

Därmed vann halläningarna guldet i tre raka matcher.

I årets slutspel har laget spelat otroligt bra. Inte ett enda tappat set.

– Det här måste vara det bästa svenska laget på många år, kanske det bästa någonsin, säger tränare Patrick Aparicio till SVT Sport.

– Efter segern i nordiska cupen för ett par månader sedan har allt lossnat för oss. Därför är jag inte förvånad att vi tog nio raka set i finalen, jublar passaren Dardan Lushtaku till TT.

Linköping vann både Ligacupen, Grand Prix och elitseriens grundserie.

Men när det gällde som allra mest var tabelltvåan Falkenberg överlägsen.

-Falkenberg lyckades verkligen pricka toppformen. Jag har aldrig sett dem på en sådan jämnhög nivå i en matchserie förut. Vi försökte allt, men tog oss aldrig ur deras tunga grepp, erkänner Linköpingstränaren Andrew Strugnell.

Nio raka finaler

Falkenberg har varit i nio raka SM-finaler och tagit fem guld, senast 2011.

– Vi har en stark kontinuitet i föreningen med duktiga ledare, men det känns ändå otroligt mäktigt att nå hela vägen till final år efter år, säger tränaren Patrick Aparicio.

Spikern Linus Tholse, son till EM-hjälten från 1989 Peter, dominerade dagens final. Med 21 poäng var han överlägset bäst på plan. Före detta Italien- och Belgienproffset är även tvåa i poängligan under hela slutspelet.

Linus har nu två SM-guld precis som systern Ida, som firade i guldhatt med Hylte/Halmstad nyligen. Men pappa Peter är fortfarande värst med tre guld.

-Det kan jag både komma i kapp och förbi, haha. Men något EM-silver som farsan tog lär det inte bli. Jag tackar ju nej till landslaget och satsar på beachvolley på somrarna i stället, ler en champagneindränkt Tholse.

Linköping-Falkenberg 0-3 (18-25, 21-25, 18-25)

Bästa poängplockare, Linköping: Fredrik Gustavsson 7, Carl Ahremark 7, Albin Eriksson 6, Erik Knutsson 6.

Falkenberg: Linus Tholse 21, Pedro Mendes 12.

Publik: 642.

Fakta: Falkenbergs finalsvit

2006: SM-silver.

2007: SM-guld.

2008: SM-guld.

2009: SM-guld.

2010: SM-silver.

2011: SM-guld.

2012: SM-silver.

2013: SM-silver.

2014: SM-guld.

 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.