Anders Södergren i stafettlaget i Sotji. Foto: TT Nyhetsbyrå

”Femmilen är min största chans”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Södergren är tillbaka i landslaget i helgens världscuptävlingar i Lillehammer, efter att ha saknats i finska Ruka. 37-åringen går in på sin sista världscupsäsong med Falun-VM som det stora målet, innan en långloppssatsning tar vid. – Jag vill vara med och sätta prägel på loppet, säger Södergren om VM-femmilen.

Anders Södergren har under hösten stoppats av sjukdomar. Men i smygpremiären i Bruksvallarna var han tillbaka i tävlingsspåret – om så bara i ett lopp. Nu är han tillbaka och säsongsdebuterar i världscupen i Lillehammer.

– Det är alltid störande för form men nu känner jag att jag börjar komma igång igen. Sedan är jag en sådan som behöver lite race för att komma igång. Jag kommer säkert inte vara super i helgen, men jag hoppas att det kommer gå rätt okej iallafall.

Världscupen i längdskidor

Minitouren i Lillehammer inleds med sprint i dag, 10 kilometer fritt lördag och avslutas med 15 kilometer jaktstart på söndag.

– Det är superfina banor som jag gillar. Det ska bli skitkul.

Vad har du för målsättning i år?

– Jag har väl inte satt upp någon målsättning. Det är väl att köra så bra som möjligt. Jag har inte byggt upp något resultatmål.

Vad måste du göra för att vara med i en VM-trupp till Falun?

– Helst ska man visa att man kan vara med topp 10, sedan om jag klarar av att göra det i helgen eller om det blir kommande tävlingar får man se. Jag har större möjligheter som jag ser det de kommande två helgerna, med tremilen i Davos och La Clusaz med skiathlon 30 km. Jag är en större kandidat att vara högre upp i de tävlingarna.

”Femmilen är min största chans”

Hur ser din drömbild ut för VM i Falun?

– Det är att man ska kunna göra en perfekt uppladdning och vara i bäst form när man ska vara det. Självklart fina förhållanden och massor av publik. Och att ha dagen, framförallt på femmilen som jag ser som min största chans. Vara med och sätta prägel på loppet, och vara med och fightas om topplaceringar på slutet.

Har du lagt upp planen för VM-femmilen redan, hur ser den ut?

– Nej, jag har inte gjort det ännu. Oftast när jag åker som bäst är det när jag får vara med och styra och bestämma farten själv, dra upp farten i loppet. Det är då det brukar funka bäst för mig, inte när man ligger bakom och väntar på en spurt.

På hemsidan skriver du att målsättningen är medalj på VM-femmilen. Berätta.

– Ja, det är det så klart. Det vore dumt att sätta något annat mål. Jag har medalj sedan tidigare, jag vet att en femmil passar mig bra. Har jag dagen ska jag kunna vara där, även om det var några år sedan jag fightades om medaljerna. Jag känner mig inte som någon sämre skidåkare i dag. Det ska absolut vara möjligt.

Avstår Tour de Ski

Södergren är i år inne på sin ”farwell tour” till världscupen. Kommer han med till Falun blir det också sista stora mästerskapet.

– Drömmen vore att få till några riktigt bra resultat nu helst innan jul. Tour de Ski har jag ingen lust att vara med på. Det förstörde mycket i fjol. Jag bestämde mig redan då att mina planer för i år skulle inte inkludera Touren. Det skulle vara bra att få med sig resultat innan för att vara med i diskussionen inför VM.

Kör Vasaloppet 2015

Nästa år har Södergren helt vigt åt långlopp. Han inleder, om allt går enligt planen, med att starta upp en ny karriär med Vasaloppet 2015 – veckan efter VM i Falun.

– Det blir ingen optimal uppladdning men samtidigt vill jag köra, dels för att få mer erfarenhet och dels för att eventuellt kunna hjälpa teamet.

Vad har du tagit tag i då det gäller teknikutvecklig i år?

– Dels har jag tränat mycket med stakspecialisterna i teamet (Södergren ingår i Thomas Alsgaards Team Leaseplan). Jag tycker jag har utvecklat den biten betydligt bättre än tidigare. Jag går mer ekonomiskt på stakåkningen, sparar mer kraft, men håller en högre fart.

Stakåkning som även gynnar i en VM-femmil?

– Absolut. Stakåkning har varit lite av en svaghet genom hela karriären. Jag har alltid varit tongivande i backar, kunnat gått på och varit med i. Men i de platta partierna har jag alltid fått slita i. Jag har lagt om tekniken så jag har mindre problem med ryggen.

Hur har sommarträningen gått?

– Jättebra egentligen. Frisk och kry, första förkylningen var nu innan Bruksvallarna. Det kan man inte klaga på.

”Skitroligt att få köra stafett”

Hur ser du på VM-stafetten?

– Kommer jag till VM vill jag vara i absolut bästa form och vara med och slåss om en plats. Det är skitroligt att få köra stafett, och är något som jag gillar starkt. Jag vill vara med och slåss om en plats om jag kommer till VM. 

Vilka står det mellan som du ser det?

– Det är flera stycken nu som har bra kapacitet att vara med på en stafett. Det är sex till sju stycken som kan hoppa in och göra lika bra resultat egentligen.

Södergren om helgens minitour i Lillehammer

Fredag – sprint: Har inte högsta förväntningarna. Det är mer att genomlida och göra en okej prolog och vara bra med i fortsättningen.

Lördag – 10 km fritt (individuell start): Jag tycker ändå att jag ska kunna vara med bra. Det är 10 km, lite kortare lopp, men det är ändå fina banor. Det är inte många platser som slår de här banorna. Det är rejäl skidåknig, fin skidåkning.

Söndag – jaktsstart 15 km: Det skulle vara roligt om man kunde vara med skapligt. Ha tätkänning på klungan, vara med och fightas hela vägen in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet