Fotbolls-VM kan säkras i fri TV

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och andra EU-länder får lista sportevenemang som så viktiga att de måste sändas i fria tv-kanaler. Det föreslås bli utlåtandet från en generaladvokat i EU-domstolen.

Storbritannien och Belgien, som är parter i målet, har listat t.ex EM-och VM-finaler i fotboll, som evenemang som måste sändas fritt.

Motparten är fotbollens organisationer Uefa och Fifa som motsatt sig dessa listor. De anser att de bryter deras rätt att sälja rättigheter till den de önskar. En försäljningen som inbringar stora pengar.

Fotbollsorganisationernas överklaganden mot ett tidigare utslag ska avslås, anser generaladvokaten.

Förslaget är mer en vägledning men binder inte domstolen inför senare domslut. Den slutliga domen kommer senare.

Svensk sportlista utreds

Riksdagen krävde i våras, efter motioner från Socialdemokraterna, att regeringen omgående utreder frågan om en evenemangslista. Enligt uppgift från kulturdepartementet har regeringen börjat arbeta med frågan men har inte kommit till något beslut om hur utredningen ska göras.

Regeringspartierna var emot att frågan skulle utredas och kulturministern har hävdat att det inte finns något större behov av en lista i Sverige. 79 procent av svenska folket stöder dock en sportlista.

”Allmänintresset kommer i första hand”

Att nu EU-domstolen anser att Belgien  och Storbritannien har rätt att ha sk  tv-listor vittnar om att det finns en  bred uppfattning om att sådana listor är motiverade, anser SVT Sports rättighetschef Jan Olsson.

-Det visar att allmänintresset kommer i första hand, även om den fria marknaden i någon mening kan påverkas.

-Det här visar på vikten i argumentet att evenemangen ska kunna ses av alla och därmed skapa sammanhållning och en identitet i varje enskilt EU-land,  säger Olsson, som inte vill sia om hur beslutet i framtiden kan påverka SVT. 

Kulturministern avvaktande

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) säger, i en skriftlig kommentar, att en lista inte är någon garanti för att SVT eller TV4 får sända en match eller annat evenemang som förts upp på en lista över sådant som så många som möjligt ska kunna se utan kostnad.

”Det finns kommersiell fri-tv som kan tillgodose sändning av listat evenemang. Till exempel har MTG köpt rättigheterna att sända OS 2014. De kommer att visa sändningarna i bland annat i tv 6 som är en kanal som 99 procent av svenska folket kan se”, skriver Adelsohn Liljeroth i sin kommentar.

Hon återkommer till att regeringen inte ser något behov av en evenemangslista eftersom de intresserade redan i dag har möjlighet att ”se alla stora idrottsevenemang i kanaler som kan ses i hela landet – utan särskild avgift”.

Hon säger inget om hur den utredning som riksdagen tvingat fram i frågan ska göras eller när den ska vara klar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.