Rolf-Göran Bengtsson och hästen Casall. Foto: TT Nyhetsbyrån

Förbundskaptenen: ”Alla vackra sagor har ett slut”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga fler mästerskap för Casall Ask. Världens bästa ekipage, Rolf-Göran Bengtsson och Casall, trappar ner och startar inte vid EM i tyska Aachen. – Vi vill inte klämma ut det sista ur honom, utan låta hon avsluta karriären på ett värdigt sätt, säger Bengtsson.

Förra året rankades duon som världens främsta ekipage. Det här året blir det färre tävlingar för den 16-årige hingsten Casall Ask. Det meddelade Rolf-Göran Bengtsson på en presskonferens i Scandinavium under Gothenburg Horse Show.

– Han har öppnat den här säsongen strålande, men det är dags att trappa ner. Han ska enbart tävla i tävlingar där han kan få en vilodag inför Grand Prix-hoppningen, säger Bengtsson om Casall som också har varit väldigt populär i avel.

Göteborg Horse Show 2015

– Vi har fattat det här beslutet tillsammans med våra sponsorer och Casall Asks ägare Holsteiner Verband, förklarar han.

”Alla vackra sagor har ett slut”

Rolf-Göran Bengtson och Casall Ask är därmed inte längre tillgängliga för det svenska hopplaget.

– Rolf-Göran Bengtson är viktig för laget, Rolf-Göran Bengtsson och Casall är mycket viktiga för laget, men alla vackra sagor har ett slut. Jag tycker teamet runt Rolf-Göran Bengtsson har fattat helt rätt beslut kring hästen, säger förbundskaptenen Sylve Söderstrand.

Under Göteborg Horse Show får publiken se ekipaget. Se deltagarlistorna här. Och förbundskaptenen hoppas på att Bengtsson, åtta på världsrankingen just nu, ändå kommer att kunna åka med till EM.

”Han vet vad svensk hoppning kan”

Den svenske stjärnan har bland annat två fina hästar i Clarimo Ask och Unita Ask.

– Rolf-Göran har en rad fina yngre hästar och det är flera månader kvar till EM som startar 19 augusti för hoppning, förklarade Sylve Söderstrand lugnt. Han vet vad svensk hoppning kan.

Det är flera svenskar som har visat framfötterna på senare tid. Douglas Lindelöw, som bland annat rider Casall Asks son Casello, är bästa svensk i världscupen så här långt. Det svenska hopplaget är dessutom redan klart för OS i Rio efter placeringen på VM i franska Normandie i fjol.

Så sänder SVT från Gothenburg Horse Show 2015

Fredag 27 feb

13.30-15.40 SVT Play Världscupen i dressyr, Grand Prix LIVE

Resultatet i klassen påverkar startlistan i lördagens Kür-klass.

18.00-19.30 SVT Play Internationell hoppning (världscupkval) LIVE

Tidshoppning. 1,50m. Denna klass är också kvalificeringsklass till söndagens världscupklass för de ryttare som inte är förkvalade.

Lördag 28 feb

09.00-10.00 SVT Play Young Rider Cup Final LIVE

1,45m – Grundomgång samt omhoppning.

12.00-13.00 SVT Play Shownummer LIVE, Agility & Mounted Games

17.00-19.10 SVT Play Världscupen i dressyr, Kür LIVE

Världscuppoängen ska delas ut efter Küren det fria programmet till musik

21.00-00.00 SVT24 Göteborg Trophy och sammandrag världscupdressyr

Internationell hoppning, höjd 1, 55m, en klass som ger internationella rankingpoäng

Söndag 1 mars

15.00-17.00 SVT2 Världscupen i hoppning LIVE

Europafinalen av västeuropeiska ligan, sista chansen att ta världscuppoäng för att kvala till finalen i April

Kommentatorer: Maria Wallberg, Gunilla Byström och Lotta Björe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg Horse Show 2015

Mer i ämnet