Kazuyoshi Miura, i mitten , är den äldste professionella spelaren någonsin att göra mål. Foto: Bildbyrån

50-åring slog rekord – äldste målskytten någonsin

Uppdaterad
Publicerad

50 år ung forsätter japanen Kazuyoshi Miura fotbollskarriären. I helgen avgjorde han ett ligamöte i Japan och blev samtidigt den äldsta målskytten i en professionell liga någonsin. ”Jag är mest glad att jag bidragit till en seger”, säger Miura.

Kazuyoshi Miura vägrar lägga fotbollsskorna på hyllan. Tidigare i år förlängde japanen sitt kontrakt med FC Yokohama i den japanska andraligan.

När så ligaspelet drog i gång för två veckor sedan blev Miura den äldste spelaren någonsin att spela professionell fotboll.

Tidigare hölls rekordet av den engelske legenden Stanley Matthews som var 50 år och fem dagar gammal när han spelade och gjorde mål för Stoke mot Fullham 1965.

Ny fotbollshistoria

Det rekordet slog Miura med två dagar och japanen fortsätter att skriva fotbollshistoria.

För när Yokohama besegrade Kasatsu i helgen slog anfallaren in matchens enda mål och blev samtidigt den äldste målskytten någonsin i en professionell fotbollsmatch.

– Jag är mest glad över att jag har bidragit till en seger. Jag hade en positiv känsla inför matchen och vill alltid göra mål, säger Miura enligt Skysports.

Anfallaren tar därmed över ännu en rekordnotering från Matthews då Japanen gjort mål 50 år och 14 dagar gammal.

Miura – som i hemlandet är känd som ”Kung Kazu” – talar dock ödmjukt om sin bedrift.

– Det känns inte som att jag har passerat en legend. Jag må ha passerat Matthews i uthållighet men jag kommer aldrig att kunna matcha hans statistik och den karriär han hade, säger Miura till Fifa.com.

32:a säsongen

50-åringen- som inledde sin karriär 1986 i brasilianska Santos – är inne på sin 32:a säsong som fotbollsspelare och har tillhört klubbar som Genoa, Dinamo Zagreb och Sydney FC.

Miura gjorde 55 mål på 89 matcher för Japan och avslutade landslagskarriären 2000, samma år som det svenska superlöftet Alexander Isak fyllde ett år.

Hur länge Miura fortsätter att spela återstår att se – hans kontrakt med Yokohama sträcker sig året ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.