Foto: Bildbyrån

6–0 – AIK krossade svenska mästarna

Uppdaterad
Publicerad

6–0 och total överkörning. AIK utklassade de svenska mästarna i IFK Norrköping – och skickade det allsvenska guldet allt närmare Malmö. ”Det är fantastiskt”, säger 17-årige tvåmålsskytten Alexander Isak till C More.

Norrköping höll inte för pressen. Efter förlust mot Djurgården senast, och sedan MFF-seger på lördagen, kom en genomklappning mot AIK på söndagskvällen.

När allsvenskan nu tar landslagsuppehåll har Malmö dragit ifrån och leder med fyra poäng före Norrköping, sju före AIK, med fem omgångar kvar. Efter pausen väntar en seriefinal mellan MFF och Norrköping, vars andraplats nu hotas allt mer av AIK.

Kan AIK även komma ikapp Malmö?

– Vi ska göra ett försök, men de har ett stort avstånd och ett riktigt bra lag, säger AIK:s tränare Rikard Norling till C More.

Norrköpings tränare Jens Gustafsson välkomnar uppehållet.

– Det är väldigt viktigt för oss. Vi får förhoppningsvis tillbaka skadade spelare och tid att spela ihop oss. Vi ska se till att avsluta allsvenskan alldeles lysande, säger han.

AIK tog tag i taktpinnen från start, och kontrollerade matchen till slut. Det stod 2–0 i halvtid, fyra mål till kom efter paus inför hemmapubliken på Friends.

Isak briljerade inför PSG

Av sex fina mål gjorde 17-årige Alexander Isak två, enligt flera medier inför ögonen på PSG:s scouter på läktaren.

– Det är fantastiskt, säger Isak om att vinna stort på hemmaplan.

– Nu gör vi en bra insats, jag är mest glad över att laget gör en så bra prestation.

Isaks 2–0 var ett klassmål, när han säkert tog emot bollen i straffområdet och slog in den på uppstuds bakom Michael Langer i Norrköpingsmålet.

Så snyggt att AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic ställde sig upp från bänken och bugade sig som i bön mot talangen.

I andra slog Isak in ett inlägg på volley till 5–0, men det tog inte slut där. Med fem minuter kvar fastställde Eero Markkanen slutresultatet.

Kan slå Zlatans försäljningsrekord

AIK:s sportchef Björn Wesström protesterade inte när han i C More fick förslaget att en försäljning av Isak kan slå transferrekordet i svensk fotboll: 82 miljoner när MFF sålde Zlatan Ibrahimovic 2001.

– Det är ganska logiskt att man spekulerar kring rekord tycker jag, sade Wesström.

Men Chinedu Obasi konkurrerade om det vackraste målet med sitt 4–0. Nigerianen klackade en boll mellan benen på en försvarare innan han avslutade.

Topp fem allsvenskan efter 25 omgångar

1. Malmö 57 poäng

2. Norrköping 53

3. AIK 50

4. Göteborg 42

5. Kalmar 38

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.