AFC jublar efter 2–0-målet. Foto: Bildbyrån

AFC United klart för allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen har blivit sann. AFC United vann hemma mot Åtvidaberg med 3–0 på Skytteholm och är klart för allsvenskan. ”Det är Leicester-nivå på det vi har gjort”, säger anfallaren Omar Eddhari till SVT Sport.

Och man hade flyt när man tidigt satte ledningsbollen. Ett skott täcktes och den studsade fram till en framstormande Mohamed Buya Turay som placerade in den till höger om målvakten.

Buya Turay löpte jublande iväg och tränaren Özcan Melkemichel knöt nävarna vid sidlinjen och skakade dem i en segergest framför 823 personer på läktaren.

2–0 kom efter dryga halvtimmen. Omar Eddhari fick en lång och vacker passning av Chidi Omeje, försökte finta backen, kom lite på utsidan i duellen men dundrade in bollen i krysset.

”Ett världsklassmål”

– Det målet var världsklass. Och det var bara ett lag på planen i dag. Det var aldrig något snack. Det tror jag att de som såg matchen håller med om, säger målskytten till SVT Sport.

Ferid Ali nickade in 3–0 i andra halvlek som blev ganska avslagen efter att Åtvidaberg drabbats av en utvisning.

Slutsignalen gick och nu är laget klart för allsvenskan. Nästa säsong flyttar den omsusade klubben till Eskilstuna.

”Det är en bragd”

– Jag har varit med om mycket under min karriär, men inget som liknar det här. Det är en bragd, säger tränaren Özcan Melkemichel till SVT Sport, och fortsätter:

– Det är enormt mycket känslor nu. En oerhörd glädje och stolthet över vad grabbarna har åstadkommit. Också en lättnad över att vi klarade det eftersom vi visste att vi var så nära.

Även lagkaptenen Filip Rogic var jublande glad.

– Det är underbart. Så jävla roligt. Vi har hela tiden vetat att vi kunde klara av det här men inte gått ut och sagt något. Nu känns det underbart, säger han till SVT Sport.

FAKTA: Athletic FC United

2007: Klubben grundas av ryske affärsmannen Alex Ryssholm, som fortfarande är ordförande i klubben.

2010: Inleder i division 7 som Athletic FC, men tar senare över division 4-laget Atletico Husbys plats i seriesystemet.

2012: Tar under namnet Athletic FC United över Väsby Uniteds plats i division 1, efter att allsvenska AIK dragit sig ur det tidigare samarbetet.

2014: Flyttar från Vilundavallen i Upplands Väsby till Skytteholm i Solna. Vinner division 1 norra och går upp i superettan.

2016: Meddelar att man ska inleda ett samarbete med division 2-laget Eskilstuna City. Flytten spikades tidigare i veckan, när Eskilstuna Citys medlemmar röstade ja till förslaget på ett extrainsatt årsmöte.

2017: Klubben flyttar och kommer att spela allsvensk fotboll på Tunavallen under namnet AFC Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.