Foto: TT Nyhetsbyrån

AIK: Inget MFF-firande på Friends gräs

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kan Malmö säkra SM-guldet om resultaten går lagets väg. Men AIK tänker inte låta Malmö-fansen fira ett eventuellt guld inne på planen på Friends Arena. – Det ska vara omöjligt för MFF-fansen att ta sig in, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till SVT Sport.

Det såg länge ut att bli en avgörande match för guldstriden. Men AIK-Malmö på söndag blir istället ett tillfälle för Skånelaget att säkra guldet, bara efter då 27 spelade matcher.

Efter gårdagsmatchen mot Olympiakos höll spelartruppen upp banderollen ”Alla till Solna” och många supportrar väntas resa upp till Stockholm. Klubben har dessutom släppt en promo-video för locka ännu fler till matchen.

Allsvenskan 2014

Det krävs seger mot AIK, samtidigt som Göteborg tappar poäng borta mot Norrköping (den matchen kommer vara slutspelad när AIK-Malmö börjar).

AIK: MFF-fansen kan glömma planinvasion

Men blir det MFF-guld på Friends Arena kan bortafansen glömma att fira guldet inne på planen.

– På Friends Arena sitter bortafansen alltid på läktare tre. Antingen blir man kvar där uppe eller så går man ner och då kommer man direkt ut ur arenan, säger AIK:s säkerhetschef  Henrik Koch till SVT Sport.

Går det inte att ta sig ner till andra etage och sen vidare ut på planen på något sätt?

– Det ska vara omöjligt. Man kanske kan hoppa om man är en kamikaze-pilot, men i övrigt så... Dörrarna ska vara låsta och jag känner mig trygg med säkerheten.

Bussas till och från arenan

MFF-fansen kommer bussas från en uppsamlingsplats till arenan och också bussas därifrån. Dessutom byggs särskilda avspärningar upp runt arenan för att minimera risken att stora fansskaror stöter på varandra.

Oavsett vad man tycker om det har det ju de senaste säsongerna varit något av en tradition bland fansen att ta sig in på planen när ens lag vinner SM-guld. Kan du känna för MFF-fansen som nu inte kommer kunna göra det?

– Nej. Jag tycker inte om planinvasioner. När ett lag vinner tycker jag att fansen ska hylla sina spelare från läktarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet