Med ett mål på måndagskvällen gjorde Athletic Bilbaos Aritz Aduriz totalt fyra mål mot Barcelona i spanska supercupen. Foto: TT Nyhetsbyrå

Bilbao tog första titeln sedan 1984

Uppdaterad
Publicerad

4-0 mot Barcelona i första mötet av den spanska supercupen följdes upp med 1-1 i returen. Och Athletic Bilbao kunde fira sin första titel – på 31 år.

Athletic Bilbao tog på måndagkvällen hem den spanska supercupen. 4-0 i första mötet med Barcelona och 1-1 i returen gav klubben sin första titel sen 1984, när man vann den spanska cupfinalen mot just Barcelona.

– Vi har väntat länge på det här. Generationer av spelare har passerat i Athletic sedan de där liga- och cuptitlarna på 80-talet, säger Ernesto Valverde, Athletic Bilbaos tränare.

La Liga 2014-2015

Leo Messi gav visserligen Barcelona ledningen. Efter en fin frambröstning av Luis Suarez kunde argentinaren sätta dit 1-0 från nära håll. Men mer blev det inte.

Athletic Bilbao spelade smart och tätade till en redan fungerande defensiv ytterligare. Barcelonas chanser blev färre och färre och frustrationen lät manifestera sig via Gerard Piqué. Mittbacken åkte på ett rött kort i den 59:e minuten efter ett meningsutbyte med en av de assisterande domarna.

Aduriz – igen

I stället kunde Bilbao genom Barcelonas specielle baneman Aduriz (ett äkta hattrick i det första mötet) kvittera till 1-1 och i praktiken stänga matchen.

Vid slutsignal firade lyckliga Bilbaospelare både länge och väl.

– Det här är lite kompensation för alla förluster mot Barcelona, säger Valverde.

Barcelona får trösta sig med att chans till revansch finns redan på söndag, då de två lagen möts i premiären av La Liga.

Barca vann både ligan och spanska cupen förra säsongen, men Bilbao fick spela supercupen i egenskap av förlorande finallag i cupen. Bilbao, Barca och Real Madrid är de enda tre lagen som aldrig har åkt ur högsta spanska ligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

La Liga 2014-2015

Mer i ämnet