Hedvig Lindahl. Foto: Bildbyrån

Champions League-slutspelet drar igång – trots fem covid-fall i Hedvig Lindahls Atletico Madrid

Uppdaterad
Publicerad

I kväll startar damernas Champions League-slutspel i Spanien.

En av svenskorna som lär få speltid är Hedvig Lindahl, som i så fall får göra tävlingsdebut för sitt Atletico Madrid.

Men inför mötet med storfavoriten Barcelona har fem spelare drabbats av covid-19.

– Det blir en jätteutmaning, säger Lindahl.

Precis som för herrarna avgörs årets Champions League-slutspel med ett specialupplägg. Alla matcher spelas i Spanien (San Sebastian och Bilbao), och slutspelet – som inleds i morgon med kvartsfinaler – avgörs med enkelmöten.

En av matcherna är ett helspanskt möte, där årets ligasegrare Barcelona ställs mot tvåan Atletico Madrid.

”Tankar kom ju”

I Atletico, där den svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl lär göra tävlingsdebut, har uppladdningen varit speciell. Förra veckan konstaterades det nämligen att hela fem spelare testats positivt för covid-19, dock ingen allvarligt sjuk.

– Vi skulle spela en match, och man gör alltid tester innan matcher, och då kom det fram ett positivt resultat, berättar Lindahl för SVT Sport.

Blev du orolig själv då?

– Ja, lite tankar kom ju. Man funderade ju på hur nära man varit det själv. Men det blev aldrig någon riktigt stark oro. Det enda jag själv var orolig för var om jag gett något till mina barn, men i det här fallet var det lugnt.

Ingen sjuk spelare i truppen

Coronautbrottet stoppar dock inte matchen. Och om laget inte var nederlagstippat nog inför matchen mot Barcelona – som har världsstjärnor som Lieke Martens i truppen – så blev nog oddsen på Atletico ännu högre efter coronafallen. Ingen av spelarna är med i truppen till morgondagens match.

– Vi har väl alla odds emot oss. Vi har verkligen haft en tuff uppladdning inför det här. Att möta Barcelona som redan på papperet är ledande i Spanien är ju svårt. Men med vår uppladdning blev det än svårare. Men för mig blir det bara en ännu större utmaning. Men lyckas man med den utmaningen så har man chans att göra något historiskt, så förhoppningsvis ger det mer inspiration än något annat för hela laget, säger Lindahl.

Ja, med den uppladdningen ni har haft och bara en träningsmatch inför, hur känns det att gå in i Champions League-kvartsfinal i morgon?

– Jag skulle säga att det är mest kul. Bara en jätterolig utmaning. Tufft, givetvis. Vi måste förbereda oss så mycket vi kan ända till sista stund. Vi är ett så pass nytt lag och har tränat så kort tid tillsammans och testats så lite, och det finns mycket frågetecken. Men jag försöker tänka på det positiva, men jag har ändå en riktigt go känsla.

– Vi är ett gott gäng som på kort tid har svetsat samman, kanske tack vare att det har varit tufft. Det ska bli spännande att se vad vi kan klara av och om vi kan vara smarta.

Ja, hur kommer ni gå in i matchen?

– Jag kan ju inte avslöja vår taktik, men vi får ju vara smarta. Vi har ju inte lika många träningsmatcher med oss, och rent fysiskt är vi ju inte på samma nivå som Barcelona – så vi får ju hushålla på vår energi, det kan jag säga. Vi får se om vi kan vara smarta nog att lägga vår energi där det behövs.

Vet du säkert om du kommer att spela?

– Jag tror inte att vi får laget förrän i morgon, men jag är ju rätt säker på att de kommer att spela med mig eftersom de inte har registrerat den andra tjejen (åriga franska landslagsmålvakten Pauline Peyraud-Magnin) som har erfarenhet från stora lag. Så det kommer nog bli jag.

Ytterligare tre svenskor finns med i slutspelslagen: Fridolina Rolfö, vars Wolfsburg möter Glasgow Rangers i morgon, samt Hanna Glas och Amanda Ilestedts Bayern München som på lördag möter regerande mästaren Lyon.

ARKIV: Lindahl tvekar om landslaget: ”En stoppkloss” (9 juli):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.