Bengalerna kan bli kostsamma för Malmö FF. Foto: BJÖRN LINDGREN/TT

Hårt straff väntar Malmö FF

Uppdaterad
Publicerad

Publiken bar Malmö FF fram till Champions League, men de bengaliska eldar som tändes i klacken lär kosta föreningen ett par hundra tusen kronor i böter till Uefa.

– I första hand är det en säkerhetsrisk, säger MFF-ordförande Håkan Jeppsson.

Över 20 000 åskådare vallfärdade till Swedbank stadion för att bära sitt Malmö FF till Champions League i kvalmötena med Sparta Prag och Salzburg. Vid båda tillfällena tändes dock bengaliska i klacken, och nu räknar klubben med att den får böta ett par hundra tusen kronor för Salzburgsmatchen till Uefa, Europeisk fotbollsförbundet.

– Mot Sparta Prag hade vi några sådana här incidenter och om jag minns rätt var det i storleksordningen 100 000 kronor i böter då. Men i går (onsdag) var det ju avsevärt mycket mer brännande, säger Håkan Jeppsson, ordförande i MFF.

Champions League 2014-2015

Enligt MFF:s vd Niclas Carlnén kan klubben till och med dömas till att spela inför tomma läktare.

– Jag tror att det är ett realistiskt hot på grund av att man brände, säger han till fotbollskanalen.se.

Risk för en brand

Några ur publiken fick söka vård på grund av inandning av rök, men framför allt vill Jeppsson framhålla att det finns en större säkerhetsrisk.

– Det är ett skräckscenario för mig som huvudansvarig om det skulle ta eld på läktaren när det är så mycket folk. Man vågar inte ens tänka den tanken.

Stora delar av publiken reagerade med burop när bengalerna tändes.

– Det är det som krävs för att det ska bli ett tryck mot de här enskilda individerna, för det är några få enskilda vi pratar om. För totalt sett är fansen helt fantastiska, säger Jeppsson.

Firade utan störningar

Mest organiserat var det i upptakten av andra halvlek när ett stort antal bengaler tändes samtidigt.

– När vi hade grepp om matchen, då tänder man på. Domaren bryter och spelarna tappar fokus. Då förstör man ju för laget, säger Håkan Jeppsson.

Nu gick det vägen ändå och segerrusiga MFF-supportrar firade Champions League-platsen ute på staden utan några som helst allvarliga störningar. Polisen gav krogar särskilda tillstånd för att hålla uppe längre än vanligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2014-2015

Mer i ämnet