Anders Hübinette (infälld bild) hoppas att fallet med Prespa Birlik blir en väckarklocka. Foto: Bildbyrån

Efter fusket: ”Förhoppningsvis en väckarklocka”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet utreder Prespa Birlik för kontraktsfusk – och hoppas att deras fall blir en signal till övriga klubbar. ”Förhoppningsvis kan det här i varje fall vara en väckarklocka”, säger förbundsjuristen Anders Hübinette.

Det var i Sydsvenskan som det avslöjades att den nyblivna division 1-klubben Prespa Birlik skrivit två kontrakt med olika villkor för samma spelare.

– Jag har för egen del hört rykten om sådana påståenden om att man inte har betalat spelare på rätt sätt. Men därifrån till att det skulle vara bevisat är en väg att vandra, säger Hübinette om den typen av kontraktslösningar i allmänhet.

Ett kontrakt skickas till Migrationsverket för att uppfylla kravet om minimilön på 14 300 kr. Ytterligare ett kontrakt skrivs mellan spelaren och klubben för att klubben ska kunna betala betydligt mindre. För det utreds Prespa Birlik av Svenska fotbollförbundet.

”Klubben ska få förklara”

– Vi är i det stadiet att vi tittar på det här och där ska nu klubben ges en möjlighet att inkomma med en förklaring och yttrande. Innan dess kan det inte bli aktuellt med någon åtgärd eller ställningstagande, säger Hübinette och fortsätter:

– Parallellt med det försöker vi inhämta den information vi kan komma åt hos våra egna källor och andra öppna källor.

Är det här fallet toppen av ett isberg?

– Otroligt svårt att veta. Vi hoppas att det inte är särskilt vanligt förekommande. Innan vi har konstaterat vad som har hänt i det här fallet är det svårt att säga att det har förekommit här heller.

Mot bakgrund av vad som framkommit – kommer ni att gå vidare och se om det här är vanligt förekommande?

– Det är naturligtvis svårt så länge vi inte får konkreta tips eller information. Förhoppningsvis kan det här i varje fall vara en väckarklocka om det nu är så att det förekommer sådana dubbla avtal på andra ställen.

Kan få annan bestraffning

Att en fotbollsklubb begår en regelvidrighet kan bestraffas av andra regelverk än idrottens – som den svenska lagen.

– Det kan förutom polis också vara en fråga för Skatteverket och Migrationsverket. Men oavsett vilket har vi en skyldighet att ställa misstankar mot vårt eget regelverk. Då kan det ibland vara så att vi inte når hela vägen fram, men då har myndigheter helt andra resurser och möjligheter att ta fram information. Ibland kan sådana saker ta tid och då får vi ha respekt för det, säger Hübinette som ändå hoppas att beslutet kring Prespa Birlik kommer fort:

– Vi försöker påskynda processen så mycket vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.