Anders Svensson och Andreas Klarström. Foto: Bildbyrån

Drömavslutning för Svensson

Uppdaterad
Publicerad

Anders Svensson hade spelat 419 matcher innan den sista allsvenska matchen för säsongen. Och karriären avslutades på bästa sätt – med seger och hyllningar. Elfsborg vann hemma mot Falkenberg med 4–2 och tog fjärdeplatsen. ”Det känns inte som att man kan tacka dem tillräckligt”, säger Svensson till SVT Sport.

Det var en mäktig hyllning som bredde ut sig över hemmaklacken på Borås Arena när Anders Svensson och Andreas Klarström skulle spela sista matchen för karriären. Två spelare i svart och gult hyllades av såväl hemmapubliken som av motståndarna Falkenberg.

– Det är helt otroligt, att så många människor stannar kvar. Det är framför allt dem man har kämpat och spelat för de här åren. De har också stöttat en och gett en så mycket kärlek, så det känns inte som att man kan tacka dem tillräckligt, säger Svensson.

39-årige Svensson har spelat 420 matcher i allsvenskan, tagit två SM-guld och representerat A-landslaget vid 148 tillfällen. Han debuterade i Elfsborgs A-lag för 21 år sedan. Med undantag för proffsåren i Southampton i början av 2000-talet har han varit klubben trogen – och en given frontfigur i den gul-svarta elvan.

Men även Andreas Klarström lämnar nu fotbollsscenen efter många års trogen tjänst i klubben.

– Det känns riktigt skönt, det var det önskescenariot man hade före matchen, att vi skulle vinna. Gärna bjuda på lite mål och bra spel, och att vi skulle ta fjärdeplatsen, säger Svensson.

Flaggan i topp

Det såg efter 45 spelade minuter ut som att duon skulle få lämna planen för sista gången som förlorare. Men en blixtvändning direkt i andra gjorde att det var vinnare som klev av planen i Borås. Först var det Viktor Claesson som fixade kvitteringen. Efter en passning från Adam Lundqvist klev Claesson in mellan försvararna i Falkenberg och sköt enkelt in 1–1.

Det var inte slut där.

Bara minuterna senare fick Elfsborg jubla igen. Efter ett fint anfall nådde bollen ut till Arber Zeneli på högerkanten, där gjorde han inga missag och satte 2–1. Zeneli satte även 3–1 med dryga kvarten kvar innan Simon Lundeval utökade till 4–1. Men det var ändå Falkenberg som fick sista ordet när Johan Svahn satte en snygg frispark på tilläggstid.

För Falkenberg väntar nu kvalspel mot Sirius.

Se bilder från Anders Svenssons karriär i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.