• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

”Ett annorlunda Real Madrid i år”

Uppdaterad
Publicerad

Med Cristiano Ronaldo i spetsen är Real Madrids offensiv en av världens mest fruktade. Samtidigt är säsongens upplaga av ”Los Blancos” mer defensivt inriktad jämfört med de senaste åren. – De arbetar mer som ett lag, de offensiva spelarna deltar mer i defensiven, säger Alvaro de la Rosa på den Madridbaserade sporttidningen Diario AS.

Rafael Benítez är inte den typiskt spanska fotbollstränaren. Defensiven sätts i första rummet, en metod som han tidigare lyckats bra med i bland annat Valencia och Liverpool, med en Champions League-titel från 2005 som främsta merit.

Och hans försvarsfilosofi har snabbt givit resultat även i Real Madrid, som än så länge endast släppt in ett mål på sju tävlingsmatcher hittills den här säsongen.

Champions League

– Det är mer som under José Mourinho än under Carlo Ancelotti. Spelarna vet precis vad de ska göra i varje läge på planen. Men det är svårt att genomföra i ett lag som Real Madrid, som har så många namnkunniga offensiva spelare. Benítez projekt håller på att ta form och spelarna anpassar sig mer och mer, men det är annorlunda jämfört med de senaste säsongerna, säger Alejandro Rodríguez på den statliga tv-kanalen TVE.

Benítez är även känd för sin noggranna kartläggning av kommande motståndare.

– Han repeterar väldigt mycket, nästan så att det blir jobbigt ibland. Dagarna inför matchen kommer spelarna bara få höra detaljer om hur Malmö spelar, säger Anton Meana på Radio Marca.

Mittförsvaret en nyckel

Med spelare som Cristiano Ronaldo, Gareth Bale och Karim Benzema (”BBC-trion”) fortsätter det snabba anfallsspelet likväl vara ett signum för Real Madrid. Men en nyckel till den frejdiga offensiven finns i mittförsvaret.

– Pepe, Sergio Ramos och Raphael Varane är tre av världens bästa mittbackar. Deras snabbhet tillåter laget att försvara väldigt högt och ger offensiv frihet till ”BBC”. För att såra Real behöver man ha snabba spelare som kan löpa in i ytorna som uppstår bakom backlinjen, men det är inte lätt eftersom mittbackarna också är så pass snabba, säger Nicolas Vicente, TVE-reporter med fokus på Real Madrid.

Cristiano Ronaldo anses av somliga vara världens bästa spelare. Hur påverkas lagets utpräglade stjärna av en mer defensiv grundfilosofi? 

– Cristianos situation är en av de största snackisarna i Spanien. Dels för att Benítez tycks vilja ge Bale en viktigare roll i offensiven än tidigare, dels för att samtliga spelare förväntas ta ett defensivt ansvar. Samtidigt kan man nog tillåta att tio av elva spelare försvarar, om den elfte spelaren är just Cristiano. De jobbar med att hitta den balansen, menar Alejandro Rodríguez.

”Rosenberg kan ställa till problem”

Nu väntar alltså svenska mästaren Malmö för storlaget Real Madrid. En match som inte väcker allt för stor uppmärksamhet i den spanska huvudstaden, där Malmö bland fotbollsfansen mest är känt som Zlatans hem.

– Folk här inväntar mötet med PSG. Malmö anses vara den svagaste motståndaren i gruppen. Shakhtar har de senaste åren spelat mycket i Champions League och är ett mer välkänt lag. Men man har respekt för Malmö, historiskt sett har Madrid haft det svårt i norra Europa, till exempel mot Rosenborg för några år sedan, säger Alvaro de la Rosa på Diario AS.

Kännedomen om Skånelaget varierar bland journalisterna.

– Vi har sett laget i Champions League mot Atlético Madrid, men vet väldigt lite om truppen, säger Nicolas Vicente, TVE.

– Ett organiserat lag, som inte har gått så bra i ligan i år. De har haft stor spelaromsättning. Rosenberg gjorde det bra i Racing Santander för några säsonger sedan. En rörlig anfallare som kan ställa till problem för Real, säger kollegan Alejandro Rodríguez och menar att Malmö behöver göra en perfekt match för att inte förlora.

– Deras chans är att stänga till bakåt och utnyttja sin styrka i luftspelet, de senaste åren har fasta situationer varit ett frågetecken för Real.

Journalisternas tips inför MFF-matchen

Anton Meana, Radio Marca: ”2–1 till Madrid, som kommer kontrollera matchen. Men Malmö kommer säkert få sina chanser, och lär vara rejält motiverade av att möta just Real.”

Nicolas Vicente, TVE: ”2–0 Real, med mål av Cristiano. Han behöver börja hitta målet igen.”

Alejandro Rodríguez, TVE: ”2–0 till Real, allt mindre än så skulle vara en stor besvikelse här.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League

Mer i ämnet