Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten Lennart Hedstigen om konsekvenserna av Europa-misslyckandena Foto: Bildbyrån/SVT

Experten om svaga resultaten i Europa-kvalet: ”Underkänt”

Uppdaterad
Publicerad

Förlust för alla svenska lag i Europa-kvalet.

Det kommer påverka förutsättningarna i de europeiska cuperna under flera år.

– Drömmen jättelänge har varit två Champions League-platser, men det kan vi glömma efter gårdagen, förklarar experten Lennart Hedstigen.

Häcken utslaget ur Champions League-kvalet redan i andra omgången. Djurgården, Hammarby och Kalmar utslagna ur Conference League-kvalet i deras första dubbelmöten. Lennart Hedstigen, som skriver om Europaspel för Fotboll Sthlm och Fotboll Skåne samt driver Twitter-kontot Uefaranken, menar att det främst är Häcken och Kalmar som får underkänt.

– Häcken har fått världens bästa lottning i Champions League-kvalet. Som oseedade får de möta mästarna i Wales och Färöarna. Det ska inte gå, så bra lottning får man inte. Så det är klart underkänt att inte ta sig vidare. Även Kalmar fick en bra lottning. Man får inte missa sådana lägen, säger Hedstigen till SVT Sport.

”Den fördelen kommer vi inte få”

Utöver att det nu bara är Häcken som har chans på fortsatt spel i de europeiska turneringarna, då de får fortsätta i Europa League, påverkar detta även nationsrankningen. Den baseras på de fem senaste åren och bestämmer över antalet Europa-platser som en liga tilldelas, samt när lagen träder in i kvalet.

– Dessa resultat innebär att Sverige inte kommer hamna på topp 22 på Uefas rankning. Plats 22 hade inneburit att de svenska mästaren hade sluppit den första kvalomgången till Champions League. Om man i stället börjar i andra kvalomgången, så har man tre chanser garanterade, på att gå till ett gruppspel. En seger räcker, men den fördelen kommer vi nu inte att få, förklarar Hedstigen.

Sverige rankas för säsongen 23/24 som 22:a. Men då de svenska resultaten inte varit så bra i årets kval lär Sverige sjunka rejält och inte vara nära att få samma fördelar som i år.

– Den fördelen kommer vi inte få. Sverige kommer åka ned till 25:e plats som bäst, säger Hedstigen.

Hör Lennart Hedstigen förklara ytterligare kring nationsrankningen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.