Foto: Bildbyrån

Förklaringen bakom isländska ”vulkanen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är isländsk hysteri i Frankrike under Europamästerskapet efter segern mot England i åttondelsfinalen. Islands landslag firade bragden genom att göra ”vulkanen” med sina fans. Här är förklaringen bakom det numera berömda firandet.

I den vackra staden Annecy i Frankrike, där det isländska landslaget befinner sig har SVT Sport pratat med en sportjournalist från Island som menar att landets fotbollssuccé är väntad.

– Det har varit på gång i flera år, att vi skulle ta oss till EM. Vi tog oss nästan till VM 2014, men att ta sig till kvartsfinal i EM överträffar alla förväntningar, säger Hördur S Jonsson reporter på 433.is och fortsätter.

Fotbolls-EM

– Det är en dröm att följa det här landslaget. Jag vaknade i morse och försökte förstå att vi faktiskt har vunnit mot England i ett stort mästerskap. Det engelska laget är det lag som många islänningar hållt på i ett stort mästerskap och framför allt Premier League. Men att vinna mot de här var fantastiskt, säger han.

Svårt att få biljetter

Intresset från det isländska folket, att ta sig till Frankrike, blir ju så klart inte mycket mindre nu när Lasse Lagerbäck och hans Island tagit sig vidare i slutspelet. Det är precis vad det snackas om hemma i Island nu.

– Hur man får biljetter till matchen mot Frankrike. Alla försöker boka flyg och få tag på biljetter. Det är läget just nu, men det är riktigt svårt, säger Jonsson.

Island möter Frankrike i kvartsfinalen den 3 juli – matchen sänds i SVT.

”Vulkanen” kommer från Polen

Den som har sett Islands matcher så här långt i mästerkskapet vet att lagets supportrar också de fångat världens uppmärksamhet. Deras omtalade uppvisning på läktarna kallas för ”vulkanen” och trots att många trott att det på något sätt skulle härstamma från vikingarna, så är det inte många år gammal.

– Det började för två år sedan när ett lag vid namn Stjarnan mötte Lech Poznan, ett polskt lag, i Europa League. Deras supportrar tog med det till Island, så då började landslagets supportrar också göra det.

– Under det senaste året har vi gjort det efter varje match. Det är en trevlig vana tycker jag, säger den isländska sportjournalisten.

Så det har inget med vikingarna att göra?

– Nej, jag önskar att jag kunde säga att det var någon cool historia bakom vr den kommer i från, men något sånt finns inte, säger Jonsson smått besviken.

Se den mäktiga ”vulkanen” efter segern mot England i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet