Robin Olsen fick inte tag i bollen och Frankrike kunde göra 2-1. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Mardrömsminuter sänkte Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett drömmål av Emil Forsberg i den 55:e minuten. Tio minuter senare en mardröm när Frankrike hade vänt – och vann till slut med 2–1 efter en svag svensk andra halvlek.

– Efter att man gör ett sådant mål i andra halvlek är det viktigt att hålla ihop det och inte släppa på något. Nu gör vi tyvärr det, säger Forsberg till SVT Sport om kvitteringen på Stade de France som kom tre minuter efter hans ledningsmål.

Länge var han planens främste på planen som vimlade av franska världsspelare. Han var den som allt som oftast låg bakom de svenska chanserna i en halvlek där Sverige chockade ett blekt Les Bleus.

VM-kval fotboll

– I första halvlek tog vi inte ett steg fel nästan. Utan allting blev precis som vi ville. Vi höll i bollen bra när vi vann den och vi var smarta och kom till bra lägen. Vi följde verkligen matchplanen tycker jag, säger Sveriges målskytt om halvleken som var det bästa Sverige presterat under Janne Anderssons tid som förbundskapten.

Forsbergs mål – grundlurade alla

Men i den andra halvleken tappade Sverige spelet. Förvisso gav Forsberg Sverige ledningen på frispark. Han blev själv fälld och drog till från distans. Bollen vobblade och grundlurade alla – rakt in i mål.

– Jag tänkte väl inte så mycket. Det var mer att få den på mål så kan det bli mål i och med att det blir den bollbanan det blir, säger mittfältaren om sitt mål.

Offside bakom segermålet

Målet kom i Frankrikes värsta press och blev bara ”konstgjord andning”, då hemmalaget slog till två gånger kort därpå.

1–1 kom efter frispark från den vänstra korridoren. Dimitri Payet pricksköt in den och haussade världsstjärnan Paul Pogba gjorde skäl för sitt namn när han axlade in bollen i mål.

Bara minuter senare satte Payet själv 2–1 efter att Olsen tappat ut ett inlägg i närkamp med en offsidestående Antoine Griezmann. Ur position kunde han inte stoppa matchvinnaren från att rulla in 2–1.

Isaac Kiese Thelin byttes in i stället för John Guidetti och fick Sveriges bästa kvitteringschans – men sköt utanför i friläget. I övrigt hade Sverige inga heta chanser, utan det var snarare närmare 3–1 än oavgjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet