Foto: Bildbyrån

Frida Östbergs guide till fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports fotbollsexpert Frida Östberg ger dig bra koll inför fotbolls-VM i Kanada. Hon har tittat närmare på samtliga 24 lag. Tyskland vinner och Sverige kan mycket väl ta sig till semifinal. Turneringen inleds 6 juni och Sverige spelar sin första match, mot Nigeria 8 juni.

Grupp A

1. Kanada är värdlandet som storsatsar på VM och utstrålar power, ett bra defensivt kollektiv som släpper in i få mål. Spelar fysiskt och väldigt rakt på mål.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Nyckelspelare: Forwarden Christine Sinclair har under många år varit en världsspelare som sällan missar en målchans, signifikativ med intelligens och vassa avslut.

2. Nederländerna har ett snabbt, tekniskt lag som vill spela fotboll, har farliga omställningar. Som lag har de lite erfarenhet av större mästerskap men många av deras spelare finns till vardags ute i Europeiska toppklubbar. Defensiven är deras svaghet.

Nyckelspelare: Lieke Martens är en spelare med härlig funktionell teknik och bra mod 1-1. Hon levererar fina framspel men vågar även själv gå rakt på mål för egna avslut.

3. Kina har genomfört en generationsväxling och har unga energiska spelare, bra energi  och säkert passningsspel samt teknik. Upplever dem lite naiva i defensiven och att de blir lätt bolltittande, mer ett lag under utveckling än utmanare i detta VM.

Nyckelspelare: Det är svårt att hitta någon som utmärker sig över lagets prestation.

4. Nya Zeeland är lite av en underdog men har samlat på sig mer rutin, senast med en kvartsfinal i OS 2012 men även med spelare i klubbar utomlands. De är ett kollektiv som gör det svårt för motståndaren med hårt jobb och tuffa dueller, spelar med stort hjärta i alla situationer under matchens 90 minuter. Även om de kommer att få det tufft med tempot, speciellt med konstgräset, så ger de inte bort något gratis.

Nyckelspelare: Rosengårds Ali Railey är en outtröttlig modern ytterback som alltid håller hög lägsta nivå och vill delta i anfallet med sin snabbhet.

Grupp B

1. Tyskland är för mig den största guldfavoriten. De har kvalitet av världsklass i alla lagdelar och ett lagmaskineri utan jämförelse. Ett samspelt kollektiv som arbetar hårt över hela banan och bär med sig en stark vinnarmentalitet. De välutbildade spelarna levererar bra passningskvalitet, teknik, fart och målsinne. Starka och kraftfulla, bra tvåvägsspelare, kloka i att ”döda” kontringar och starka i hemjobbet, har en bred trupp.

Nyckelspelare: Nadine Angerer är en världsmålvakt som växer med utmaningen. En spelare med stor pondus, bra positionsspel och speluppfattning.

2. Norge är alltid att räkna med i mästerskap även om de fått tunga skador på viktiga spelare under våren, tyngsta avbräcket är Caroline Hansen men även kaptenen Ingvild Stensland, och därmed har det testats en hel del med startelvan. De spelare en fysisk omställningsfotboll som bygger på disciplin.

Nyckelspelare: De söker ofta Ada Hegerberg, alternativt som target eller i boxen som hon dominerar med smarta löpningar och härlig fysik samt beslutsamhet i närkamper och avslut. 

3. Elfenbenskusten är starkare än gruppmotståndaren Thailand men även de är ett av de svagare lagen i VM. Laget upplevs oorganiserat och individualistiskt men med några guldklimpar som Kristianstadsspelaren Ida Guehai. Guehai är en välväxt mittfältare till vardags i Kristianstad DFF.

4. Thailand känns som VM:s svagaste lag och personligen kan jag inte se dem ta något poäng i de tre gruppspelsmatcherna. Ett lag som får tufft med tempot och får satsa på att ”se-och-lära” för att sedan jobba vidare på sitt positionsspel, press-, understöd samt markeringsspel.

Grupp C

1. Japan spelar en fantastisk fin fotboll, underbar teknik och passningsspel med stark lojalitet till laget, med några av världens mest sevärda spelare. Jag tror inte de kommer försvara guldet, mest på grund av att jag upplevt dem för långsamma i defensiven (speciellt vid omställningar emot sig) men även att deras passningskvaliteten sista tredjedelen varit för slarvig. 

Nyckelspelare: Nr 8 Aya Miyama är en playmaker som ligger bakom de mesta som händer i Japans offensiv. Smart, fin funktionell teknik med riktigt vassa instick till forwards. 

2. Schweiz är en VM-joker och har en god chans att knipa en OS-plats 2016. Laget har gått från klarhet till klarhet med snabba, tekniska spelare som fått bra erfarenhet ute i några av Europas stora klubbar. De visade bland annat mot Sverige att de klarar av att sätta en hög aggressiv press under stora delar av matchen.

Nyckelspelare: Ramona Bachmann är Rosengårdsspelaren som kan avgöra matcher på egen hand, går rakt på mål med väldigt hög speed och fin teknik.

3. Kamerun spelar deras första VM-turnering och har en relativt bra chans att gå vidare från gruppen men då mest på grund av lottningen. De spelar en explosiv och kraftfull fotboll med defensiven som starkast lagdel.

Nyckelspelare: Gaelle Enganamouit är en kraftfull target spelare med målsinne. Spelar till vardags i Eskilstuna United.

4. Ecuador är debutant i VM och kommer ha svårt att avancera från gruppen. Deras coach Vanessa Arauz, endast 26 år gammal, är den första kvinna att ta examen i Ecuador med en tränartitel! Ett lag som kommer ha svårt att orka med i tempot då fysiken behöver förbättras men har en del tekniska spelare i truppen.

Grupp D

1. USA är en av de största utmanarna till guldet, med svenska Tony Gustavsson som assisterande tränare. Individuella kvaliteter i alla lagdelar för att avgöra matcher både offensivt och defensivt, vältränade spelare med bra teknik och fart under fötterna. Deras främsta styrka är deras vinnarmentalitet men defensivt är de sårbara då de förlitar sig på att deras spelarna vinner de individuella duellerna. Distinkta och kraftfulla. 

Nyckelspelare: Carli Lloyd ser mer vältränad ut än på länge och kommer vilja avgöra VM. Är absolut en av de mest bollskickliga spelare jag spelat med – funktionell teknik, tungt skott och bra speluppfattning.

2. Sverige bör vara ett lag som kandiderar för semifinalplatserna i VM men de har ännu inte lyckats spela ihop en trygg startelva och svajat rejält i det defensiva arbetet. Styrkan ligger i omställningsspelet och bra kollektivt samarbete. Välutbildade med bra fysik.

Nyckelspelare: Caroline Seger är lagets eldsjäl och naturliga ledare. Bra spelsinne, passningsskicklig och hårt jobbande innermittfältare.

3. Nigeria är ett av de mest svår scoutade lag som haft en hel del turbulens kring det unga laget. Styrkan är deras individuella skicklighet med snabba, fysiska och tekniska spelare som är duktiga en mot en men även de har även bra omställningar. Organisationen är deras svagare punkt. Har ett giftigt forwardspar som kommer vara en bra utmaning för alla backlinjer i VM.

Nyckelspelare: Målfarliga Oshoala blev utvald till Afrikas bästa spelare 2014 och spelar till vardags i Liverpool.

4. Australien består av bra utbildade fotbollsspelare med god teknik och hårt jobbande kollektiv. Främsta styrkan är deras omställningsspel men även farligt kantspelet. Däremot är de sårbara i backlinjen, ett trögt mittbackspar.

Nyckelspelare: Katrina Gorry blev utsedd till Asiens (dit Australien räknas i det här sammanhanget) bästa spelare 2014. Hon är 22 år ung och lovande samt gör hon många mål med sitt fina tillslag med höger foten.

Grupp E

1. Brasilien har gjort en storsatsning med att ha hela truppen samlad som ett klubblag under våren, med ett undantag för damallsvenskans Marta. Jag upplever att de har blandat och gett en hel del under våren men spelar i sina bästa stunder en teknisk, kreativ och optimistisk fotboll. Dock kan de vara lite övermodiga i sina uppspel och oorganiserade i försvarsspelet, främst vid bolltapp.

Nyckelspelare: Marta är förmodligen VM:s största stjärna och kommer, tillsammans med Formiga, bära ett stort ansvar för lagets prestation. Rosengårdsstjärnan är en rutinerad klass spelare som kan avgöra matcher med sin känsliga vänsterfot både genom fina inspel eller avslut på egen hand. En spelare som fångar mycket av motståndarens uppmärksamhet och ger utrymme till övriga.

2. Sydkorea genrepar mot USA, som slutar 0-0, och visar därmed att de är att räkna med som en minimal uppstickare i VM. Kvicka, bollskickliga och organiserade.

Nyckelspelare: Ji So-Yun spelar till vardags i Chelseas mittfält och blev framröstad som engelska ligans bästa spelare förra året. Ödmjuk, teknisk spelare med bra målsinne.

3. Spanien imponerar stundtals på mig med sin passningsskicklighet, spelsinne och kvickhet men sedan kommer bolltappet och svagheterna i defensiven blir talande. Behöver utveckla sin löpstyrka och kroppsstyrka samt att undvika att bli bolltittande vid inspel i det defensiva arbetet. Har goda möjligheter att ta en plats i en av åttondelsfinalerna.

Nyckelspelare: Veronica Boquete är en briljant offensiv framspelare med fantastiskt fin touch på bollen och en intelligens utöver det vanliga.

4. Costa Rica är ett sämre lag i turneringen och kommer vara med för att skaffa sig erfarenhet. Laget innehar bra tekniska kvaliteter men saknar tempo samt de fysiska förutsättningarna som krävs för att utmana i ett så stort mästerskap. 

Nyckelspelare: Shirley Cruz, till vardags i PSG, är ett intelligent teknisk geni som kan göra det lilla extra. Tvåvägsspelare och värd att ges lite extra tid för att få se bra fotboll.

Grupp F

1. Frankrike är absolut en guldkandidat som har kvaliteter att slå allt motstånd om de är på rätt humör. Bredd i truppen och skickliga i alla positioner, de spelar en teknisk och kvick fotboll med bra passningsspel.

Nyckelspelare: Le Sommer har varit helt fantastisk under året och kommer förhoppningsvis bjuda på stor underhållning i VM. 

2. England har klättrat på världsrankingen och är ett välutbildat lag som brinner av energi, fart och vinnarmentalitet. Bra passningsteknik och hårt jobbande kollektiv i en 4-4-2 upp-ställning. Vid duellerna smäller det alltid extra hårt och inget ges ut gratis dessa matcher. 

Nyckelspelare: Birminghams Karen Carney har ett hjärta som jobbar hårt för laget och sporten. Bra skott med båda fötterna, duktig offensivt 1-1 och snabb i fötterna men även tanken.

3. Mexiko har chansen att få spela en åttondelsfinal i VM främst för att de lottats i samma grupp som Colombia. Ett lag som håller ihop spelet hyfsat bra så länge orken finns men jag upplever dem lite för tunt fysiskt rustade under 90 minuter. Ett par bollskickliga spelare offensivt men behöver mer power i löpningarna och muskelstyrka för att kunna ta nästa steg i utvecklingen. 

Nyckelspelare: Charlyn Corral, som senast spelade i finländska ligan, är deras målskytt.

4. Colombia är ett av de sämre nationerna och kommer vara en tam motståndare för både England och Frankrike i gruppspelet. Deras chans till avancemang är vinst mot Mexiko för att ta en av tredje placeringarna i åttondelsfinalerna. De anses vara relativt välorganiserade och bollskickliga men temposvaga. Jag ser fysiken som deras största utmaning. 

Nyckelspelare: Yoreli Rincon, tidigare i damallsvenskan, är riktigt passningsskicklig med en härlig speluppfattning toppad med bra teknik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet