Erik Hamrén håller presskonferens. Foto: Bildbyrån

Hamréns sista ord till folket

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Erik Hamrén har gjort sin sista landskamp. Nu lämnar han över till Janne Andersson. Här är hans sista ord till folket.

– Jag tänkte först ta lite om EM. Det är inte de resultat vi hade hoppats på. Jag sa innan EM att vi måste göra tre bra insatser. Det gjorde vi inte. Första 45 minuterna var inte bra mot Irland. Mot Italien var vi defensivt starka, men var inte tillräckligt vassa offensivt. Det var långt ifrån 100 procent. Belgien igår var en riktigt bra prestation mot de som var rankade nummer två i världen. Defensiven har varit bra totalt sett. Offensivt har vi varit nära, men vi har inte haft kvaliteten som behövts mot sådant här motstånd.

– Jag har verkligen uppskattat mitt jobb som förbundskapten. Jag har älskat mitt jobb. Jag är stolt över att få ha jobbat ihop med de här spelarna och ledarna som jag jobbat med. Ett extra stort tack till de som varit med hela tiden. Jag är oerhört glad över all stöttning till mig och laget, från supportrar och alla människor, alla mail och samtal. Tack till er! Jag vill tacka förbundet, jag har trivts bra med alla.

Fotbolls-EM

– Jag är glad och tacksam över att få ha jobbat tätt ihop med Sveriges genom tiderna Sveriges bästa spelare, Zlatan Ibrahimovic. Jag är stolt över att ha sett honom utvecklats så bra under tiden då jag har varit förbundskapten.

– Vi har tagit oss till två av tre slutspel under min tid. Vi har tagit oss till två EM-slutspel. Till Ukraina som grupptvåa i kvalet, och hit via playoff. I VM-kvalet kom vi tvåa efter blivande världsmästarna Tyskland, och stupade i playoff mot Portugal.

Erik Hamrén tackar Marcus Allbäck och Paul Barsom extra bland ledarna.

Vad händer nu för Erik Hamrén?

– Jag vet inte, jag hade inte planerat något efter EM. Jag åker hem till Sverige och begraver mig. Jag behöver kärlek av mina nära och kära, jag kommer inte vara så trevlig. Jag har fått en del erbjudanden. Jag ser fram emot en paus för att reflektera över den här tiden. Det hade jag senast efter 1998 och AIK, det skulle vara bra nu med.

Vad har du dragit för lärdomar från Ukarina-EM?

– Det finns ingen anleding att ta upp det. Om du tittar på poängen, hade vi haft mer kvalitet hade vi tagit fler poäng.

Vilka lärdomar har du dragit till den som efterträder dig?

– Det finns en del saker som jag tycker som vi ska förbättra. Det är väldigt mycket vi gör bra också. Jag har sagt en del till Lasse Richt, och vill Janne Andersson ha råd kommer jag prata med honom.

Lagerbäck hade tre världsstjärnor. Du har haft en. I höst har Sverige ingen. Hur tror du det kommer förändra bilden av landslaget?

– Jag håller med dig, det finns ingen på den nivån just nu. Men vi hoppas att det ska bli en världsstjärna av någon. Resultat och framgång föder nya stjärnor. Vi kan göra bra resultat i EM-kvalet trots att vi inte har de största stjärnonrna. Titta på Holland, de är också inne i en generationsväxling. När man gör resultat blir det en hype, och det föds nya stjärnor. Men självklart är det lättare att nå resultat ju bättre individuellt skickliga spelare du har.

Vad hände igår?

– Klockan var 02.30 när vi kom till hotellet. Vi samlades och det var lite tal. Marcus Allbäck höll ett fint tal till Zlatan, Kim och Isak. Jag höll inget tal. Det är känslomässigt. Jag gick och la mig bland de första. Jag pratade istället kort efter matchen. Det blir smärtsamt att sluta så här. Det hade varit lättare att sluta i glädje, som efter ett playoff.

Hur tror du att du kommer bli ihågkommen?

– Det får andra bedöma. Mitt mål är att göra så bra resultat som möjligt. Med facit i hand hade jag kunnat göra mycket annorlunda. Men det kan vi inte göra, vi kan inte ändra beslut, det tror jag vi alla hade gjort, både privat och i jobbet. Det kommer bli tomt, men det känns rätt och det känns bra.

Har vi fått ut maximalt av Zlatan i landslaget?

– Ja. Hade det varit en individuell sport hade vi kunnat prata om det. Men i fotboll är det elva spelare. Och jag vill säga det att jag är enormt stolt över alla spelare. En enorm lojalitet från de som inte har spelat. Ja, jag tycker att Zlatan verkligen under min tid har fått ut mycket, det har han visat. Han har också fått uppskattning av er i media och av folket.

Hur ser du på att plocka in de tre karaktärsspelare, Zlatan, Isak och Kim, som lämnar nu i svensk landslagsfotboll i framtiden?

– Det är en fråga du ska ställa till Håkan Sjöstrand och Lasse Richt. Men där tycker jag debatten blivit lite fel, bara för att man är en stor fotbollsspelare är det inte givet att man är en bra ledare. Men de du nämner har potiential, men det måste komma från dem själva. Men vill de det krävs det att man vill lägga ner den tiden och att man har det brinnande intresset.

Är det självklart för dig att du fortsätter som fotbollstränare?

– Nej det är det inte. Det är ett speciellt jobb jag har. Det är inget jobb man söker. Nu har jag haft ett antal erbjudanden. Men det ska jag ha efter pausen också. Jag ska vara attraktiv då också. Jag vet inte vad som händer. 1998 när jag fick lämna AIK så var jag osäker på om jag skulle få chansen igen. Det är jag dock inte nu. Men pausen kanske blir längre. Jag vet inte.

Vilken match är du mest besviken över?

– Den första, mot Irland. Att vi bara tog en poäng.

Vad kommer du komma ihåg?

– Ett fantastiskt hotell. Jag har sett planen, hotellet och arenorna, flygplatserna, och inte mycket mer. Men jag kommer ta med mig min fru tillbaka på platser jag varit på för att uppleva dem.

Hur bra tycker du att du är på att ta du kritik?

– Jag tycker jag är bra på att ta kritik, annars hade jag inte varit tränare i 35 år. Jag har varit ifrågasatt i stort sett överallt. Du måste bevisa, ta poäng, annars hade jag inte suttit här. Jag tycker jag faktiskt är rätt bra på det hela.

Hur sammanfattar du äktenskapet med förbundskaptensjobbet?

– Från min sida har det varit ett fantastiskt äktenskap. I en del äktenskap kan man skiljas som vänner och med respekt och så tycker jag det är här också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet