Tibbling blev matchhjälte mot Portugal i senaste mötet när han fixade 1-1 i den 89:e matchminuten och därmed svensk semifinal. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Historiskt guld väntar

Publicerad

Både Sverige och Portugal har spelat U21-EM-final förut, men aldrig vunnit. Ett historiskt guld väntar i kvällens match – oavsett resultat.

Kvällens match kommer att gå till historieböckerna oavsett vilket lag som slutar med en guldmedalj runt halsen. Sverige och Portugal har båda varit i U21-EM-final tidigare men aldrig gått hela vägen. Portugal bär favoritskapet i kvällens möte och portugisisk press ser matchen som en stor möjlighet.

– Det är stort eftersom vi kan ta vårt första guld i den här turneringen. Det är en stor utmaning och möjlighet, säger portugisiska journalisten Diogo Oliveira till SVT Sport.

U21-landslaget

Historiskt perspektiv

1992 spelade Sverige final mot Italien och förlorade med totalt 2-1 efter ett dubbelmöte. Sverige vann hemma på Värendsvallen med 1-0 och Italien vann med 2-0 borta och guldet gick till Italien.

1994 var det Portugals tur för finalspel. Italien stod återigen för motståndet och upprepade bedriften mot Sverige och slog ut Portugal genom att vinna med 1-0.

Det står minst sagt mycket på spel i kväll och ett av lagen kommer att bli historiskt när guldet delas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U21-landslaget

Mer i ämnet