Foto: Bildbyrån

Hon tvingas lämna AIK efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Sofia B Karlsson har jobbat med ett jämställdhetsprojekt i AIK Fotboll.

Nu tvingas hon lämna klubben efter hot.

”Jag har fått utstå mordhot och hat”, säger hon till SVT Sport.

– Jag kan bekräfta att jag slutat i AIK på grund av den här ohållbara situationen. Det är tråkigt eftersom jag är AIK:are, känner mycket för klubben och vet att arbetet behövs, säger Karlsson.

Sofia B Karlsson har varit anställd av AIK sedan den 7 januari och innan dess jobbade hon bland annat med klubbens jämställdhetsprojekt ”Fotboll för alla”. Hon anställdes som CSR-ansvarig (jobb med sosciala miljömässiga aspekter i verksamheten) hon fortsatte att jobbade projektsamordnare för ”Fotboll för alla”.

Allsvenskan 2015

Det var just när AIK meddelade att hon blivit anställd som problemen började. I samband med offentliggörandet fick hon motta ett allvarligt hot. Och sedan fortsatte det. Och blev ohållbart.

– Jag har fått utstå mordhot och hat, drev på nätet.

”Tillsammans tagit beslutet”

Hur kommer det sig att du lämnar först nu, två månader senare?

– För att vi tillsammans har tagit det här beslutet, diskuterat vad som är bäst för AIK och för mig. Det har tagit en stund att komma fram till hur vi vill ha det.

Känner du att AIK har stöttat dig tillräckligt?

– Man har gjort vad man har kunnat. Helt klart.

– Vi har stöttat henne på alla möjliga sätt, säger AIK:s vd Thomas Edselius till SVT Sport.

”Hatet kommer inte att vinna”

Amphi Produktion, företaget som Karlsson genomdrev projektet Fotboll för alla tillsammans med, skriver följande på Facebook:

”Att arbeta med förändring och för allas lika värde utmanar rådande maktförhållanden. Vi skickar idag massor av kärlek till Sofia B Karlsson som nu slutar på AIK sedan hon blivit utsatt för näthat och hot av personer som vill att AIK ska representera något annat än en öppen och inkluderande fotboll för alla. Sofia har bedrivit ett mycket framgångsrikt arbete i Arvsfondsprojektet Fotboll, ett arbete som redan skapar positiv förändring i den barn- och ungdomsfotboll som självklart ska vara öppen och likvärdig för alla. Hatet kommer inte att vinna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2015

Mer i ämnet