”Hur kan man döda någon för en mobiltelefon?”

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikas landslagsmålvakt i fotboll, Senzo Meyiwa, sköts till döds för en mobiltelefon. Den tragiska händelsen beskrivs som ett klantigt rån, rapporterar lokal media.

Meyiwa spelade match så sent som i lördags, då hans Orlando Pirates vann med 4-1 över Ajax från Kapstaden.

I går vid 20-tiden sköts han i överkroppen, till döds i ett hus i Vosloorus efter ett ”bråk”, säger polisen i ett uttalande enligt Reuters.

Inkräktarna, som ska ha varit tre,  flydde.  Övriga personer i huset, som Meyiwa besökte, skadades inte.

Försökte försvara flickvännen

Lokala medier säger att inkräktarna  ska ha krävt en mobiltelefon och att Meyiwa ska ha skjutits i ryggen när han försökte försvara sin flickvän.

Polisens talesman Neville Malila ville inte kommentera om skottlossningen ägde rum hemma hos Meyiwas flickvän, Kelly Khumalo, en sydafrikansk sångerska och kändis.  Han säger bara att det hände hemma hos Meyiwas ”vän.”

Ingenting togs från huset men det kan inte uteslutas att de beväpnade männen krävt mobiltelefoner, kontanter och andra värdesaker från de boende i huset.

”Kommer göra allt vi kan för att ta fast mördaren”

”Vi kan bekräfta att Bucs (Pirates) målvakt Senzo Meyiwa har skjutits och tyvärr dödförklaras vid ankomsten till sjukhuset”, skrev polisen på Twitter.

”Vi kan försäkra alla sydafrikaner att vi kommer att göra allt vi kan för att ta fast Meyiwas mördare”, skrev polisen, som erbjuder en belöning på 13.700 dollar för information som kan leda till ett gripande.

Den 27-årige lagkapten Senzo Meyiwa har varit en av Bafana Bafanas störste profiler och har under det pågående kvalet till afrikanska mästerskapen hållit nollan i samtliga matcher.

– Det här är en tung förlust oavsett hur man ser på det – för Senzos familj, hans släkt, Orlando Pirates och för nationen, sa Pirates ordförande Irvin Khoza i ett uttalande.

”Hur kan man döda för en mobil?”

Nyheterna om rånet och dödsfallet ledde till mycket uttryck av sympati på sociala medier och  även fördömande av det våldsamma vapenbrotten i Sydafrika.

”Hur kan man döda någon för en mobiltelefon?” twittrade landslagskompisen Tsepo Masilela.

Belgisk-baserade målvakten Darren Keet, som varit Meyiwas ersättare på landslagsbänken under de senaste fyra landskamperna, twittrade: ”När ska det bli ett STOPP Sydafrika?”

Mer än 17.000 människor mördades i Sydafrika mellan april 2013 och mars 2014, en ökning med cirka 800 jämfört med föregående år, enligt polisens siffror.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.