Emma Holmgren avgjorde matchen för Sverige. Foto: Eurosport

”Jag älskar straffar”

Uppdaterad
Publicerad

Juniormästerskap och straffavgöranden verkar vara en bra svensk kombination sommaren 2015.

Det svenska F19-landslaget besegrade Tysklands dito efter straffar och är klart för final i U19-EM i Israel.

Stor blågul hjälte blev målvakten Emma Holmgren.

”Det är sjukt”, säger hon till TT.

När Sverige möter Tyskland i fotbollsammanhang brukar det sluta med en stabil tysk seger. Men så blev det inte när F19-landslaget ställdes mot Tyskland i semifinalen av U19-EM i Israel.

Efter full tid och förlängning stod det 3-3, och matchen fick avgöras på straffar.

Där klev den svenska målvakten Emma Holmgren fram. 18-åringen räddade två raka straffar, och när Rebecka Blomqvist sedan skickade in sin betydde det ointagliga 4-2, sammanlagt 7-5, och en svensk finalplats.

– Vi är jätteglada, det var en tuff och jämn match. De är bra och vi är bra. I straffläggningen kände jag mig lugn, jag tänkte jag att jag har allt att vinna, jag älskar straffar. Att jag tog två stycken... det är sjukt. Nu ska vi njuta av det här och ladda inför finalen, sade Holmgren till TT.

Förbundskapten Calle Barrling fyllde i:

– Vi har tränat på straffar. Så vi sade till tjejerna inför straffläggningen att göra som vi gjort på träningarna, då skrattade de.

Svängig semifinal

Inför semifinalen sade de svenska spelarna att de inte skulle visa sin motståndare någon respekt.

Men till en början var det precis det de gjorde.

Tyskland inledde klart bäst och tog ledningen i den tolfte minuten, då Rebecca Knaak satte 1-0.

Målet tände Sverige – och framför allt Stina Blackstenius.

Linköpingsspelaren underhöll under långa stunder på egen hand det tyska försvaret och passade först fram Tove Almqvist till den snygga kvitteringen. Därefter gjorde hon själv 2-1 på nick, ett resultat som sedan stod sig till pausvilan.

I andra halvlek reste sig Tyskland. Först satte Nina Ehegötz 2-2 och med tio minuter kvar gjorde Madeline Gier 3-2.

Tyskland såg då ut att gå mot segern, och finalplatsen. Men Blackstenius ville annorlunda.

Sen kvittering

Matchuret stod på 88 minuter då hon rann igenom och chippade bollen över målvakten, via den tyska försvararen Michaela Brandenburg gick bollen i mål. Ett mål som tog matchen till förlängning, och sedan till straffar. Och där blev alltså firma Holmgren/Blomqvist stora hjältar.

– Jag måste säga att det här är en av de bästa ungdomsmatcher jag har sett. Jag satt och njöt. Det här är ett bevis på att ungdomsfotbollen i Sverige, både på pojk- och flicksidan håller hög nivå. Killarnas U21-guld är ju inte så långt bort i tiden. Klubbarna ska ha ett stort tack, det är där de här spelarna har utvecklats. Tyskland ska också ha en eloge för hur de reste sig. Men det anfallsspelet som vi visar upp, det trodde jag inte vi kunde, sade Calle Barrling.

I finalen får Sverige möta Spanien. Likt Sveriges semifinal fick matchen mellan Frankrike och Spanien till straffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.