Foto: Bildbyrån

Janne Andersson: ”Kommer inte försöka övertala Zlatan”

Uppdaterad
Publicerad

Ett möte med Zlatan Ibrahimovic. Det blir ett av Janne Anderssons första åtaganden när han tar över det svenska landslaget efter sommarens EM. Men den tillträdande förbundskaptenen kommer inte försöka påverka stjärnans framtid i blågult. ”Jag tror inte på övertalning i det här skedet. Beslutet måste komma inifrån och utan övertalning”, säger Janne Andersson i Gomorron Sverige.

Matchen mot Belgien imorgon kväll kan bli Erik Hamréns sista match som förbundskapten för det svenska landslaget i fotboll. Går Sverige inte vidare till EM-slutspel är Hamréns tid förbi – och Janne Andersson tar över.

Morgondagens match är helt avgörande för Sveriges fortsatta EM-äventyr, och innebär en särskild kittling och utmaning för Andersson, som kommer att se matchen på tv i Stockholms skärgård.

Fotbolls-EM

”Tror alltid att Sverige vinner”

– Jag tror alltid att Sverige vinner, säger han och fortsätter:

– Det laget som jag jobbar med, tränar med, tror på eller hejar på, det tror jag ska vinna.

Men Andersson vill ännu inte prata om förklaringar till Sveriges mediokra insatser i EM så här långt, att det fattas skott på mål.

– Jag vill inte se det på det sättet. Jag tycker att matchen mot Italien var ganska bra även om den var chansfattig. Jag vill inte göra den typen av analyser i nuläget. De kommer när jag har tillträtt.

– Det är inte konstigt att det blir så här. Man jobbar med ett landslag under helt andra förutsättningar än med ett klubblag. Här jobbar man under en kort tid och ska få alla att dra åt samma håll.

Andersson tog Norrköping tilll guld men det betyder inte att han är klar över hur han ska leda landslaget.

– Det roliga är att fotbollsspelare är människor och det är många mänskliga delar som måste fungera. Man kan inte kalkera hur man har arbetat med ett lag och göra likadant nån annanstans.

Kommer inte övertala Zlatan

Hur det blir med Zlatan är oklart. Janne Andersson kommer att träffa honom efter EM.

– Jag får rätta mig efter vad han tycker. Jag blir glad om han fortsätter men har stor respekt för att han är 35 år och kanske vill göra annat med sin fortsatta karriär. Jag tror inte på övertalning i det här skedet. Beslutet måste komma inifrån och utan övertalning.

Janne Andersson tar över som förbundskapten efter Erik Hamrén efter den sista matchen i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet