Foto: TT Nyhetsbyrån

Skakat Hammarby i serietopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stor påfrestning vann Hammarby med 4-2 mot Östersund på Tele2 Arena och håller greppet om förstaplatsen i superettan med två omgångar kvar.

– Det var vårt anfallsspel som räddade oss och det som vi ska fokusera på. Och jag väljer att inte ta upp de fem minuterna i början av andra halvlek som var väldigt slarviga och oorganiserade, säger Hammarbys tränare Nanne Bergstrand till TV4. 

Östersund vände till 2-1 precis i upptakten av andra halvlek och det var chockartade miner bland de 23 639 på läktaren – bortsett från en liten falang rödsvartklädda Östersundsfans.

Superettan

Istället för att gå under i ett jättefiasko som lurade runt hörnet ordnade Nahir Besara 2-2 (tre mål av honom).

Kennedy avgjorde med en frisparkskanon

Med det målet i ryggen krutade Kennedy Bakircioglü in 3-2 på en patenterad frispark. Innan Besara avslutade med att placera in 4-2.

Som så många gånger förr levererade Kennedy Bakircioglü med en frisparkskanon. I den 64:e minuten lade han upp bollen och slog den hårt förbi muren på höger sida och bollen dök i mål vid stolpen, 3-2. Det blev glädjefnatt på Tele2.

– Det är mycket träning och så ser jag hur målvakten står och hur han lägger upp muren. Det är straffsituation varje gång jag får en frispark, skrattar Kennedy efteråt.

Kort därefter sköt Nahir Besara sitt tredje mål och utökade till 4-2.

Blixtoffensiv av Östersund i början av andra halvlek     

Alla åskådare hade inte hunnit tillbaka efter pausen när Östersund kvitterade till 1-1 mot Hammarby och det blev alldeles tyst på Tele2 Arena. Ett par minuter senare tog Östersund ledningen med 2-1.

Den inbytte Seon-Mink Moon hade varit på banan i 45 sekunder när han hittade fram till frie Alex Dyer på högerkanten. Han placerade in bollen vid den bortre stolpen för 1-1 och den lilla rödsvarta klacken fick jubla.

Fem minuter senare kom Emir Smajic rusande på vänsterkanten och prickade in bollen för 2-1 vid sidan av den utrusande målvakten Johannes Hopf.

Det var total chock på Tele2.

Men Hif kom snabbt igen och Nahir Besara högg på en målvaktsretur och gjorde 2-2 med sitt andra mål för Hammarby och klacken började sjunga.  

Det exploderade med tre mål på åtta minuter i början av andra halvlek. 

Linus Hallenius nickade fram bollen och Besara sprang i djupet och kunde fri placera in bollen inför storpubliken.

Hammarby har allt i egna händer

Nu har Hammarby allt i egna händer. Segrar mot Gais (borta) och Jönköping Södra (hemma) i de avslutande och klubben är tillbaka i allsvenskan efter fem år. Gif Sundsvall är tvåa på sämre målskillnad medan Ljungskile ligger på kvalplats, en poäng bakom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Superettan

Mer i ämnet